Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Με τις δόσεις από τη… “μαρίδα” παρουσιάζουν έσοδα στον Προϋπολογισμό

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Μόλις 6.000 οφειλέτες του δημοσίου –κοινώς η «μαρίδα»- έσπευσαν να ρυθμίσουν χρέη ύψους 100 εκατ. ευρώ το περασμένο Αύγουστο

ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προκαταβολές που κατέβαλαν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, για να μπουν στην ρύθμιση με δόσεις, ξεπέρασαν τα 30 εκατ ευρώ δίνοντας μια «μικρή ανάσα» στην πτωτική πορεία των εσόδων.
Ποσό όμως που δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια «σταγόνα στον ωκεανό» των ληξιπρόθεσμων χρεών, που αγγίζουν το δυσθεώρητο ύψος των 41 δισ. ευρώ..
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι από το σύνολο των 900.000 οφειλετών του δημοσίου, μόλις 14.700 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν στο δημόσιο 37 δις. ευρώ, τα οποία κατά τα φαινόμενα αρνούνται πεισματικά να προσέλθουν στα γκισέ της εφορίας παρά τις συνεχείς απειλές του υπουργείου Οικονομικών για σκληρά μέτρα, που φτάνουν έως και την διαπόμπευσή τους.
Έστω, όμως και αν η «μαρίδα» ήταν αυτή που ..ανταποκρίθηκε στην εξόφληση των χρεών της, η εξέλιξη αυτή συνέβαλλε ώστε τον Αύγουστο να καταγράφεται αύξηση 3,3%-3,5% στην είσπραξη εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πρόβλημα για τον προϋπολογισμό παραμένει καθώς στο α’ επτάμηνο του έτους τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 6,4%  έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%. Τις απώλειες στα κρατικά ταμεία ευελπιστεί να καλύψει το υπουργείο οικονομικών με έσοδα που θα προκύψουν και από την νέα, σαρωτική περαίωση, που τίθεται σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα (θα περιλαμβάνει και τους επιτηδευματίες με ακίνητα που εξαιρέθηκαν στην τελευταία ρύθμιση).
Την ίδια ώρα, υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται από την Ευρώπη η ελληνική Κυβέρνηση, μετά την και την διακοπή των συνομιλιών με την τρόϊκα, η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να δώσει το «στίγμα» της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο «ζύγι» των οικονομικών δεδομένων μπαίνουν τα υπό εξέταση νέα φορολογικά μέτρα, με τα οποία θέλει να βάλει τη «σφραγιδα» του ως υπουργός Οικονομικών και ο κ. Βενιζέλος.
Αν και το τοπίο εντός και εκτός Ελλάδος παραμένει θολό, καθώς διεξάγονται πολλά ταυτόχρονα παζάρια για βοήθεια, εγγυήσεις, μέτρα και στον αέρα βρίσκονται η 6η δόση και η συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο υπουργός Οικονομικων θα μπορέσει να παρουσιάσει στοιχεία που επιτρέπουν –με ολίγη αισιοδοξία- τη λήψη και ορισμένων μέτρων που θα δίνουν μικρή ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι εισηγήσεις για μείωση ΦΠΑ από 23% σε 19%, ελάφρυνση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, κατάργηση του φόρου πολυτελείας και αύξηση αφορολογήτου, που θα συνδυαστούν πάντως με νέα κατάργηση φοροαπαλλαγών ή και επιστροφή του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε