Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Με ύφεση έκλεισε το 2012 ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης – Στο χαμηλότερο επίπεδο η Ελλάδα

Με ύφεση έκλεισε το 2012 ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης – Στο χαμηλότερο επίπεδο η Ελλάδα

Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης έκλεισε με ύφεση το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας Markit για τον Δεκέμβριο.

Οι ρυθμοί συρρίκνωσης τόσο της παραγωγής, όσο και των νέων παραγγελιών, σημείωσαν μικρή επιτάχυνση σε σχέση με το Νοέμβριο και ήταν εντονότεροι έναντι της προσωρινής εκτίμησης που είχε ανακοινώσει η Markit.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης –που αντανακλά τη δραστηριότητα του τομέα– διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στις 46,1 μονάδες από 46,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και 46,3 μονάδες της προσωρινής εκτίμησης (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της δραστηριότητας).

Η Ιρλανδία ήταν η μόνη χώρα που κατέγραψε βελτίωση στον τομέα μεταποίησής της, με το δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 51,4 μονάδες. Αντίθετα, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Ελλάδα σημείωσαν εντονότερη συρρίκνωση, ενώ μικρότερη ήταν η συρρίκνωση για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία.

Η Ελλάδα παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο της βαθμολογίας (41,4 μονάδες), σε απόσταση από τις επόμενες ασθενέστερες επιδόσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας (44,6 μονάδες). Η παραγωγή της μεταποίησης της Ευρωζώνης υποχώρησε το Δεκέμβριο για δέκατο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι επιχειρήσεις επλήγησαν από μειωμένες παραγγελίες (συνολικά και για εξαγωγές).

Ωστόσο, στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, οι μέσοι ρυθμοί μείωσης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ήταν οι χαμηλότεροι από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μόνο η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία σημείωσαν αυξήσεις στις νέες εξαγωγικές παραγγελίες τον Δεκέμβριο. Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα οδήγησε σε περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας, με το ρυθμό να ενισχύεται στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε