Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μεγάλες ανοδικές τάσεις για το ευρώ

Μεγάλες ανοδικές τάσεις για το ευρώ

Έντονα ανοδική τάση εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2554 δολάρια από το επίπεδο των 1,2527 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2544 δολάρια.

Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στην προσδοκία της αγοράς για άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά κρατικών ομολόγων. Στο κλίμα αυτό η Ιταλία κατόρθωσε να δανειστεί σήμερα μέσω δεκαετών ομολόγων επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα οριακή μείωση του κόστους δανεισμού. Όσον αφορά την Ισπανία, δεν είναι τόσο καθαρός ο ορίζοντας, καθώς ο αριθμός των περιφερειών που αναγκάζονται να προσέλθουν στην Κεντρική διοίκηση για άμεση βοήθεια αυξάνεται με αποτέλεσμα να φθάνει πλέον τις πέντε. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ενδιαφέρον στρέφεται στην προγραμματισμένη για αύριο παρέμβαση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάκι στην ετήσια Σύνοδο του Τζάκσον Χολ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα έξι συναλλαγές, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 23,77% από 23,72% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,32% να διαμορφωθεί στο 22,45% από 22,35% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,81%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0.68% από 0,69%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,54%, στο τρίμηνο υποχώρησε στο 0,28%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε