Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 8 Αθήνα Αναλυτικά

Μεγάλη ανησυχία για την τράπεζα DEXIA

Μεγάλη ανησυχία για την τράπεζα DEXIA
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 06.10.2011 | 18:39
Πρώτη δημοσίευση: 06.10.2011 | 18:39

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, αναφέρει σύσσωμος ο βελγικός τύπος, καθώς στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια (προσωρινής) επανεθνικοποίησης της τράπεζας και πώλησής της, ενώ αποκλείεται η αύξηση κεφαλαίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καταβαράθρωση της τιμής της μετοχής της τράπεζας - που διαθέτει 800 υποκαταστήματα και 80 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στο Βέλγιο - η οποία υποχώρησε κατά 22,46%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της χρηματιστηριακής πλατφόρμας NYSE-Euro next "ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia στα χρηματιστήρια του Παρισιού και των Βρυξελλών, μετά το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του βελγικού χρηματιστηρίου".

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ολλανδόφωνη εφημερίδα "Der Standaard" η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, καθώς η βελγική Κυβερνητική επιτροπή δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση.

Εξάλλου. πληροφορίες της "De Tijd" σημειώνουν ότι η βελγική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της γαλλοβελγικής τράπεζας από τις αγορές κεφαλαίου. Ο ακριβής επιμερισμός των εν λόγω εγγυήσεων αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της γαλλικής και της βελγικής κυβέρνησης, προσθέτει η εφημερίδα.

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Βελγίου Υβ Λετέρμ έσπευσε να διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι η βελγική κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις καταθέσεις.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απομονωθεί το προβληματικό κομμάτι της Dexia και ενδεχομένως να πουληθεί σε άλλη τράπεζα, προκειμένου να μην "προσβάλλει" τα υγιή τμήματα του χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, για να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, η Dexia πρέπει πρώτα να κρατικοποιηθεί, απόφαση που όμως εγείρει πολλά ερωτηματικά, καθώς θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της χώρας και κατ' επέκταση στους φορολογούμενους. Κοινή είναι πάντως η αίσθηση ότι εάν τα σχέδια κατακερματισμού της Dexia υλοποιηθούν, εκείνοι που θα κληθούν να καταβάλουν το μεγαλύτερο τίμημα θα είναι οι μέτοχοι της τράπεζας.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βέλγιο: “Καμπάνα” σε στελέχη του ακροδεξιού κόμματος λόγω επαφών με τη Χρυσή Αυγή Βέλγιο: “Καμπάνα” σε στελέχη του ακροδεξιού κόμματος λόγω επαφών με τη Χρυσή Αυγή
  2. Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά Βέλγιο: Πολιτικοί τριγμοί από την ενδεχόμενη συμμαχία κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ακροδεξιά
  3. Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα Για πρώτη φορά η Ομοσπονδιακή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ενημερώθηκε για την Ελλάδα
  4. Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς! Η Χρυσή Αυγή διχάζει τους Βέλγους ακροδεξιούς!
  5.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  6. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook