Τρίτη, 7 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μεγάλη άνοδος για το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3766 δολάρια.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3808 δολάρια από το επίπεδο των 1,3641 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται από τους αναλυτές στο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που παρουσίασε το πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε συντονισμένες δράσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο ίδιος ζήτησε να επισπευστεί η καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αλλά και ο χρόνος έναρξης λειτουργίας του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Θετική ήταν επίσης για το ευρώ η άνοδος που εμφάνισε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 15.87% από 15,96% χθες, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διατηρείται στο 18,04% έναντι 2,17% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,10%, στη διάρκεια των 9 μηνών παρέμεινε στο 1,93%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,77% από 1,76%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,57% από 1,55%, ενώ ο μήνας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,36%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε