Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μεγάλη πρόοδος για το PSI αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το Σάββατο

Όλα δείχνουν πως κλείνει το deal, όλοι πια πιέζουν ανοιχτά για κούρεμα και της ΕΚΤ για να βρεθούν τα χρήματα που λείπουν ώστε να καταστεί βιώσιμο από το 2020 το ελληνικό χρέος.

Στην συνάντηση με το IIF σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος σε τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα για τη συμφωνία για το PSI, αλλά οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σάββατο, ίσως και την Κυριακή, στο Μέγαρο Μαξίμου.Σύμφωνα μεπληροφορίες, παρότι οι συζητήσεις προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος μέχρι την τελική κατάληξη. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο κ. Παπαδήμος, όταν μεταβεί στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει γιατί ταυτόχρονα υπάρχει η διαπραγμάτευση και το νέο πρόγραμμα. Όπως τονίζει το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου “είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλα”.

Τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο πως οι τραπεζίτες (IIF) αναγκάζονται να αποδεχτούν το 3,7% ως επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα πάρουν για να ανταλλάξουν τα παλαιά.Για αυτό και ο Γ.Άκερμαν, ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank, εκτιμά πως το κούρεμα θα φτάσει στο 70%.

Στη συμφωνία, που θα έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες 5 με 6 ημέρες, θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρχει και ρήτρα προσδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή όταν θα συμβεί αυτή να ανέβει κατά τι και το επιτόκιο των ομολόγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική κυβέρνηση με τον εκπρόσωπο της να δηλώνει “Η εκτίμηση μας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών θα ολοκληρωθούν.Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο των παραμέτρων που διαμορφώθηκαν με τη συμφωνία του Δεκεμβρίου”.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαιτούν και από την ΕΚΤ να δεχτεί κούρεμα των ομολόγων της, ιδίως γιατί αποκομίζει τεράστια κέρδη αφού τα αγόρασε πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους τιμή.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε