Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μειώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ

Μειώνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ

Στο 1,3 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος, στην έναρξη της περιόδου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου, δηλαδή οριακά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, που η τιμή διάθεσης ξεκίνησε από το 1,35 ευρώ, αλλά σε απαγορευτικά επίπεδα για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Όπως επισήμαναν ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γ. Ψυχογιός, και ο αντιπρόεδρος, Γ. Αληγιζάκης, η εξίσωση των φόρων στους δύο τύπους πετρελαίου οδήγησε μεν σε δραστική μείωση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων αλλά προκάλεσε σειρά προβλημάτων: οι πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση τον περασμένο χειμώνα, πολλοί στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον (από καυσόξυλα και πέλετ, μέχρι σκουπίδια), μειώθηκε η απασχόληση στον κλάδο του πετρελαίου, καθώς οι πωλήσεις πετρελαίου κατέρρευσαν κατά 70% ενώ μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Δημοσίου λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Ο ΣΕΕΠΕ επικαλέσθηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία το βέλτιστο αποτέλεσμα για την αγορά, τους καταναλωτές και τα έσοδα του Δημοσίου προκύπτει με την καταβολή επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ύψους 28 λεπτών ανά λίτρο (όσο ήταν και πέρυσι) χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις παρά μόνο να αφορά την πρώτη κατοικία του καταναλωτή και –σε περίπτωση που τεθεί– το εισοδηματικό όριο να μην είναι χαμηλότερο από 80.000 ευρώ. Τώρα, υπενθυμίζεται, ισχύουν πρόσθετα κριτήρια όπως η αξία της ακίνητης περιουσίας, η ύπαρξη ιδιόκτητου οχήματος, ενώ υπάρχουν και όρια κατανάλωσης ανά περιοχή.

Παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις για την αγορά, το περιβάλλον και τα δημόσια έσοδα, η εξίσωση των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης περιόρισε δραστικά το λαθρεμπόριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ στο πρώτο τετράμηνο του 2013 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71%, κάτι που οφείλεται και στον περιορισμό του λαθρεμπορίου, ενώ οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 15%. Δεν επιβεβαιώθηκαν επίσης οι φόβοι για αύξηση του λαθρεμπορίου με τη χρήση ναυτιλιακού πετρελαίου το οποίο επίσης κατά τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου περιορίσθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρατηριούχοι: Μειώστε το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι έχουν δικαίωμα να πάρουν χρήματα για πετρέλαιο

Στουρνάρας: Ψάχνουμε πιο ελκυστικά κίνητρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: προκαταβολικά και σε περισσότερους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε