Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Mειώνονται οι προσλήψεις αλλά μειώνεται και η ανεργία στις ΗΠΑ

Mειώνονται οι προσλήψεις αλλά μειώνεται και η ανεργία στις ΗΠΑ

Οι εργοδότες πρόσθεσαν τον Απρίλιο άλλους 115.000 υπαλλήλους στα μισθολόγιά τους, περισσότερους από τον αντίστοιχο αριθμό όσων έχασαν κατά την ίδια περίοδο την εργασία τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, ωστόσο ο δείκτης της ανεργίας στη χώρα έπεσε στο 8,1%, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2009, δίνοντας διφορούμενες ενδείξεις για την ευρωστία της οικονομίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει την επανεκλογή του.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το συνολικό ποσοστό των προσληφθέντων έχει μειωθεί κατά 25,4% σε σχέση με τον Μάρτιο και αριθμητικά είναι κατώτερο από τις προβλέψεις (162.000), οι οποίες ωστόσο υπολόγιζαν πως η ανεργία θα παρέμενε σταθερή στο 8,2%.

Η ανάγνωση των στοιχείων αυτών διατηρεί ζωντανή την ανησυχία πως η αμερικανική οικονομία έχει απολέσει την αρχική δυναμική της και εξανέμισε τις ελπίδες πως η αύξηση των πωλήσεων κατά τη χειμερινή περίοδο σηματοδοτούσε ένα σημείο καμπής για την ανάκαμψη.

Ο δείκτης της ανεργίας σημείωσε κάμψη κατά 0,1%, φθάνοντας στο κατώτερο επίπεδο τριετίας. Ο δείκτης προκύπτει από ξεχωριστή μελέτη στα νοικοκυριά, η οποία κατέδειξε πτώση στον αριθμό των απασχολουμένων τον Απρίλιο.

Μολαταύτα, η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε προς τα πάνω τις αρχικές εκτιμήσεις της για την αύξηση των απασχολουμένων για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με συνολικά 53.000 θέσεις εργασίας. Το αποτέλεσμα αυτό διατήρησε τον μέσο όρο εξαμήνου για την αύξηση της απασχόλησης στις 197.000 θέσεις εργασίας, ακριβώς στο σημείο που θα έφθανε εάν τον Απρίλιο η αύξηση της προσφοράς εργασίας είχε φθάσει όπως εκτιμάτο τις 170.000.

«Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε, σταδιακά όμως. Οι προσλήψεις συντονίζονται ξανά με αυτό που θα περίμενε κανείς να γίνεται σε συνθήκες αναιμικής ανάπτυξης.

Η έκθεση, που κατά κανόνα επηρεάζει τις διεθνείς αγορές, είναι ικανή να προκαλέσει εκνευρισμό στο Λευκό Οίκο, καθώς η ισχνή ανάπτυξη και η αυξημένη ανεργία δημιουργούν έναν πονοκέφαλο για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του εν μέσω ύφεσης.

Ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ έχει κατηγορήσει κατ’ επανάληψη τον Ομπάμα πως δεν κάνει επαρκείς προσπάθειες για να δώσει ώθηση στην αγορά εργασίας.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε