Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μείωση αντικειμενικών στα ακίνητα – Θα μειωθούν και οι φόροι

Μείωση αντικειμενικών στα ακίνητα – Θα μειωθούν και οι φόροι

– 20 φόροι ακινήτων υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική
– Η κρίση μείωσε τις τιμές αγοράς και ρίχνει τις αντικειμενικές
– Οι νέες αντικειμενικές έρχονται από Ιούνιο
– Παραδείγματα με τις μειώσεις στα ακίνητα

Ανοιχτό και μεγάλο παράθυρο για φορολογική ανάσα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων άφησε το υπουργείο Οικονομικών με τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τα τελευταία 3 με 4 χρόνια και λόγω κρίσης οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατακόρυφα. Η συνεχείς αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές πλέον έχουν ξεπεράσει τις τιμές τις αγοράς.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας “Καθημερινή” ακίνητο 115 τετραγωνικών στο Σύνταγμα, 40 ετών, πωλήθηκε σε τιμή 120.000 ευρώ έναντι αντικειμενικής 150.000 ευρώ. Αντίστοιχα, μονοκατοικία 900 τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας 2.300.000 ευρώ στην Εκάλη πωλήθηκε 1.500.000 ευρώ.
Ανάλογη είναι και η μείωση στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Στην Κυψέλη για παράδειγμα διαμέρισμα 98 τετραγωνικών με αντικειμενική αξία 95.000 ευρώ, πωλήθηκε 65.000 ευρώ.

Η μείωση των αντικειμενικών θα σημάνει και μείωση σε μια σειρά από φόρους που υπολογίζονται με βάση αυτές.
Έτσι αναμένεται να μειωθεί το τεκμήριο διαβίωσης, το τεκμαρτό εισόδημα, ο ΦΠΑ που συνδέεται με το ακίνητο ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος κληρονομιας, γονικής παροχής και δωρεάς του ακινήτου,ο φόρος χρησικτησίας, ο φόρος ανταλλαγής, ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης και το τέλος νομικών, αλλά και ο νέος φόρος ακινήτων.

Όλα αυτά βέβαια μένει να αποδειχθούν καθώς οι όποιες αλλαγές δεν αναμένονται πριν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε