Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

“Μείωση χρέους 20% μέχρι το 2060” – Γιατί θα έρθει… “κόφτης”

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ποια θα είναι θα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τα οποία άναψε το “πράσινο φως” του Eurogroup όσον αφορά στην Ελλάδα; Απάντηση στο ερώτημα ψάχνουν όλοι. Και αυτή που δίνει ο γερμανικός τύπος, ιδιαίτερα θετική δεν είναι. Για την Ελλάδα τουλάχιστον.

Μια μέρα μετά το Eurogroup για το ελληνικό χρέος, οι αναλυτές στον γερμανικό τύπο στέκονται σε δυο σημεία: στη συμφωνία για τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα και στη μη συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όλα τα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου “μιλούν” για “ελάφρυνση του χρέους” για την Ελλάδα ή για “βελτιώσεις στο πεδίο της διαχείρισης του χρέους”, εξηγώντας στη συνέχεια ότι πρόκειται για μια σειρά τεχνικών μέτρων που οδηγούν σε αδιευκρίνιστη μείωση του ύψους του χρέους το 2060. Εμμέσως δηλαδή εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων σε βάθος χρόνου.

Ενδεικτικό είναι το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, με τίτλο «Οι υπουργοί Οικονομικών αποφασίζουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα». Σημειώνει μεταξύ άλλων: «(…) Σύμφωνα με υπολογισμούς του ESM όλα τα δρομολογηθέντα μέτρα μπορούν να μειώσουν το χρέος (…) μέχρι το 2060 κατά 20 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Τέτοιοι μακροπρόθεσμοι υπολογισμοί ωστόσο συνοδεύονται από αβεβαιότητες».

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι Γερμανοί αναλυτές αφορά στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ, μια φαινομενικά απαράβατη κόκκινη γραμμή του Βερολίνου καθώς ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει το καλοκαίρι του 2015 οι Γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο μνημόνιο.

Όσο εκκρεμεί η απόφαση του Ταμείου, δεν πρόκειται να εγκριθεί η εκταμίευση άλλης δόσης προς την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξής, σχεδόν ασφαλή, εκτίμηση: όσο πλησιάζει η ημερομηνία εκταμίευσης της επόμενης δόσης, τόσο πιο κοντά θα είμαστε και στην απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Κομβικής σημασίας είναι βέβαια το ερώτημα εάν αυτή η συμμετοχή θα συνοδεύεται από τη λήψη νέων μέτρων προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα και πέραν του 2018.

Στο Βερολίνο ξέρουν ότι η λήψη νέων μέτρων θα περνούσε πολύ δύσκολα από την παρούσα Βουλή στην Αθήνα και ενδεχομένως να ισοδυναμούσε με την κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα και πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Όλα αυτά τη χρονιά που στήνονται κάλπες σε Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία είναι μάλλον ένα σενάριο το οποίο απεύχονται οι πολιτικοί στην Ευρώπη.

Γερμανοί αναλυτές εικάζουν ότι ενδεχομένως η συμβιβαστική λύση να ήταν ένας νέος μηχανισμός αυτόματης προσαρμογής για μετά το 2018, έτσι ώστε η νυν κυβέρνηση να μην πρέπει να νομοθετήσει νέα μέτρα στην παρούσα φάση.

Το περίγραμμα του νέου «κόφτη» θα μπορούσε μεν να συμφωνηθεί τώρα -προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να μπει στο πρόγραμμα- αλλά να εξειδικευτεί το 2018, σε αντάλλαγμα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αναμένεται να αποφασιστούν τότε.

Πηγή: Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε