Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μειώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο

ΦΩΤΟ REUTERS

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2009, στο 9,4%, μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Με στοιχεία που διορθώθηκαν σύμφωνα με τις εποχικές διακυμάνσεις, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο, αναφέρεται στην επίσημη έκθεση για την απασχόληση του υπουργείου Εργασίας για τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές υπολόγιζαν σε μια μείωση πολύ μικρότερη, 0,1%, σύμφωνα με την μέση πρόβλεψη τους.

Η μείωση της ανεργίας σημειώθηκε παρά τη δημιουργία θέσεων εργασίας που προφανώς ήταν ανεπαρκής. Σύμφωνα με το υπουργείο, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 103.000 θέσεις εργασίας περισσότερες από όσες χάθηκαν το μήνα αυτό.

Αυτό μεταφράζεται σε μια καθαρή αύξηση προσλήψεων κατά 45% σε σύγκριση με το Νοέμβριο, αλλά οι αναλυτές ανέμεναν τον αριθμό τους να φθάσει τις 150.000, ένα όριο από το οποίο είναι γενικά αποδεκτό ότι μπορούμε να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μια μείωση της ανεργίας.

Το υπουργείο αναθεώρησε προς τα πάνω, στο 33%, την εκτίμηση του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο, “η απασχόληση αυξήθηκε στον τομέα της αναψυχής, της στέγασης και της υγείας, αλλά σημειώθηκαν μικρές αλλαγές σε άλλους τομείς”, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα στοιχεία για την ανεργία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας προέρχονται από δύο διαφορετικές μελέτες–η πρώτη βασίζεται σε δείγμα που αφορά τα νοικοκυριά, και η δεύτερη σε δείγμα που αφορά τις επιχειρήσεις, γεγονός που εξηγεί γιατί μερικές φορές υπάρχουν κάποιες παρεκκλίσεις μεταξύ δύο αριθμών.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν ξαναδημιουργήσει 1,1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας το 2010.

Η χώρα έχασε 8,5 εκατομμύρια (θέσεις εργασίας) το 2008 και το 2009, γεγονός που δημιουργεί μια αίσθηση του δρόμου που απομένει έως την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς μάλιστα η ανεργία δεν παρέμεινε ποτέ για τόσο πολύ καιρό πάνω από το 9,4%, από το 1948 τουλάχιστον.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο μέσος αριθμός των ωρών εργασίας στις ΗΠΑ στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε σταθερός το Δεκέμβριο, στις 34,3 ώρες.

Λόγω της αύξησης των μέσων ωριαίων αποδοχών, οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,1%, κάτι που είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε