Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μειώθηκε το έλλειμμα γιατί το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του

Μειώθηκε το έλλειμμα γιατί το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του

Στα 10,882 δισ ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012 έναντι στόχου 12,896 δισ ευρώ.

Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο ανήλθε σε 2,356 δισ ευρώ έναντι στόχου 4,234 δισ ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18,168 δισ ευρώ το πεντάμηνο παρουσιάζοντας υστέρηση 666 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 18,834 δισ ευρώ που έχει τεθεί για το ίδιο διάστημα.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού το ταμειακό έλλειμμα φαίνεται πως ήταν το πρώτο πεντάμηνο χαμηλότερο από ότι αναμενόταν παρά το γεγονός ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων, και αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος πολλές από τις υποχρεώσεις του δεν τις πληρώνει.

Η απόκλιση των εσόδων από το στόχο οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 251 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της παράτασης που δόθηκε στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 και που αναμένεται να εισπραχθούν τον Ιούνιο. Μειωμένες επίσης ήταν οι εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 503 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης. Παράλληλα υπήρξε και υστέρηση διάφορων άλλων κατηγοριών εσόδων.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1,493 δισ ευρώ έναντι στόχου για 1,758 δισ ευρώ. Η απόκλιση των 265 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία και μεγάλο μέρος της αναμένεται να καλυφθεί τον επόμενο μήνα αναφέρει το υπουργείο.

Συνολικά, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19,661 δισ ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 931 εκατ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο πεντάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 30,543 δισ ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,945 δισ ευρώ έναντι του στόχου (33,488 δισ ευρώ) του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1,508 δισ ευρώ σε σχέση με στόχο αλλά και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,437 δισ ευρώ. Η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού οφείλεται στη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,124 δισ ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, στη μείωση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα που διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 158 εκατ. ευρώ από τον στόχο και των δαπανών για τόκους κατά 137 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε