Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μέρκελ: Επικίνδυνη για το ευρώ η κερδοσκοπία στην Ελλάδα

Μέρκελ: Επικίνδυνη για το ευρώ η κερδοσκοπία στην Ελλάδα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.02.2010 | 20:34
Πρώτη δημοσίευση: 25.02.2010 | 20:34

Κάλεσε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το υψηλό έλλειμμα στη ρίζα του.

Επικίνδυνο για το ευρώ χαρακτηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ, το γεγονός της κερδοσκοπίας στις χρηματαγορές σε βάρος της Ελλάδας και των άλλων χωρών, που βρέθηκαν στη δίνη της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης σε «αδύνατη» στιγμή και με άλυτα διαρθρωτικά προβλήματα, εκφράζοντας, όμως παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τελικά το ευρώ «θα αντέξει».

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η Γερμανίδα καγκελάριος αποφεύγει να γίνει συγκεκριμένη, ως προς το θέμα του τρόπου στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης που δεσμεύτηκε να ακολουθήσει, αλλά εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» της για το ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, αποκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων», καθώς και για το ότι «διακήρυξε τη βούληση της χώρας του να τακτοποιήσει τα οικονομικά της και να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της». 

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ η εδραίωση της εμπιστοσύνης στο ευρώ στις χρηματαγορές θα διασφαλιστεί μόνον αν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με υψηλά ελλείμματα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του - εξού και η «ευγνωμοσύνη» που εκφράζει η Γερμανίδα καγκελάριος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ειλικρινή προσέγγιση των προβλημάτων και την ετοιμότητα αντιμετώπισής τους. 

«Η αξιοπιστία στις χρηματαγορές θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα υλοποιηθεί πράγματι η προγραμματισμένη για αυτό το χρόνο μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «ικανοποίησή» της για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ειδικούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να αξιολογηθεί η πορεία της προσπάθειας και, αν χρειαστεί, να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε και προ διημέρου, σε εκδήλωση της εφημερίδας «Financial Times Deutschland», επισημάνει το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επιδεινώνεται από την κερδοσκοπική πίεση, που ασκείται στις χρηματαγορές με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, προκαλώντας έτσι γενικότερο πρόβλημα στην ευρωζώνη. 
   


   Διαδώστε αυτό το άρθρο