Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μέρκελ: “ Φυσιολογική μια ισοτιμία του ευρώ από 1,30 ως 1,40 έναντι του δολαρίου”

Μέρκελ: “ Φυσιολογική μια ισοτιμία του ευρώ από 1,30 ως 1,40 έναντι του δολαρίου”

Τα κράτη δεν πρέπει να επηρεάζουν ενεργητικά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων τους, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι μια ισοτιμία του ευρώ που ανέρχεται στο 1,30-1,40 δολάριο δεν είναι κάτι πέραν του φυσιολογικού.

“Δεν τασσόμαστε υπέρ μιας ενεργητικής πολιτικής (διαμόρφωσης) της συναλλαγματικής ισοτιμίας”, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε μια εκδήλωση για την 50ή επέτειο από την δημιουργία του συμβουλίου των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης. Και πρόσθεσε ότι οι επικεφαλείς κρατών και κυβερνήσεων θα έπρεπε να εξετάσουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) το Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα κράτη-μέλη της τάχθηκαν υπέρ της ελεύθερης διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών από την αγορά.

“Βλέπουμε φόβους και ανησυχίες στη νότια Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι εργάζονται πολύ σκληρά με σταθερές ισοτιμίες συναλλάγματος για να μειώσουν τα κόστη ανά εργατική μονάδα και τώρα βλέπουμε ότι (οι προσπάθειες αυτές) μπορεί να λιώσουν, σαν το χιόνι στον ήλιο. Από την άλλη μεριά όμως μια ισοτιμία του ευρώ ανάμεσα στο 1,30 και στο 1,40 δολάριο είναι φυσιολογική στην ιστορική προοπτική του ευρώ”, είπε η Μέρκελ.

Η δήλωση της Μέρκελ σημειώθηκε ενώ από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα από τη Γαλλία, εκφράζονται φόβοι για το αυξημένο επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οριακή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

 

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

 

Μέρκελ: Παραδειγματιστείτε από την Ανατολική Γερμανία

 

Με… φόρα η Μέρκελ για τη νίκη στις εκλογές

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε