Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Μέρκελ: Θα εργαστώ για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας από τη γερμανική βουλή

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

“Πολύ φιλόδοξο” χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο υιοθέτησε η Ελλάδα. Η διεθνής χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα έχει, κατά τη γνώμη της, καταστεί “ο μοναδικός τρόπος διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ”.

“Αν όλα πάνε καλά, η Γερμανία θα εγκρίνει τη νομοθεσία για τη βοήθεια προς την Ελλάδα την Παρασκευή”, είπε η Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη για την έκβαση των συνομιλιών. “Θα εργαστώ για το πρόγραμμα για την Ελλάδα και την έγκρισή του από τη Βουλή”.

“Είναι ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, που από τη μια θέτει φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης αλλά, από την άλλη, είναι σχεδιασμένο να βοηθήσει στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της Ελλάδας”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και υπογράμμισε ότι “Θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι για την Ελλάδα. Αλλά είναι απολύτως αναγκαίο”. 

Η κ. Μέρκελ ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά δεν αποκάλυψε το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν. “Πιστεύω ότι πρόκειται για το μοναδικό τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας του ευρώ”, πρόσθεσε. 

Αναφερόμενη στους όρους που έθεσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι “είναι ένα υψηλής ποιότητας πρόγραμμα. Είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα”. Τόνισε, επίσης, ότι είναι “καλό και σημαντικό” που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρακολουθούν και θα ελέγχουν την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε “να δυνηθεί να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας”. 

Σχολιάζοντας, το ελληνικό σχέδιο εξοικονόμησης 30 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι περικοπές που προβλέπονται στο σχέδιο “αξιώνουν υψηλό επίπεδο πολιτικής ικανότητας όσον αφορά την υλοποίησή τους.”

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η ώρα για να “υπερασπιστούμε” τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ έχει φτάσει. Ο γερμανός υπουργός εξέφρασε τον “μεγάλο του σεβασμό” για τις άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές περικοπές που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές. “Πρόκειται για ένα πολύ σταθερό πρόγραμμα” ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. “Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο, αυτή θα είναι η αποστολή μας. Όσο καλύτερα την ολοκληρώσουμε τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρώπη και για τους γερμανούς φορολογούμενους” πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συμμετάσχουν στις δημοσιονομικές προσπάθειες για τη βοήθεια προς την Ελλάδα επικαλούμενη “μια προσπάθεια αλληλεγγύης”. 

“Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα εξετάσει αυτό που μπορεί να κάνει και θα περίμενα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα να εξετάσει επίσης τί μπορεί να κάνει”, είπε. “Είναι μια προσπάθεια αλληλεγγύης. Όλος ο κόσμος έχει σαφώς όφελος να υπάρχει σταθερότητα στην Ελλάδα και οι αγορές να εμπιστευτούν την Ελλάδα”, τόνισε.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών ελαχιστοποίησε τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες εκτιμώντας πως “η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλες χώρες αποτελούν διαφορετικές περιπτώσεις”. 

Παραδέχτηκε ότι είναι “πολύ σκληρό” το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και προβλέπει την εξοικονόμηση 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τρία χρόνια. 

Διαβάστε επίσης:

Ποιά είναι τα νέα σκληρότατα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας

Το Eurogroup θα εγκρίνει την οικονομική βοήθεα προς την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε