Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Μέρκελ-Λαγκάρντ το βράδυ μας… παίρνουν τα μέτρα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Πολλοί έμειναν άφωνοι από την ωμή προειδοποίηση-απειλή της Α. Μέρκελ προς τη χώρα ότι θα κλείσει τις κάνουλες της χρηματοδότησης, δεν θα πάρει δηλαδή

η Ελλάδα την 7η δόση (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση) όμως καλό είναι να θυμηθούμε ότι αυτό το έργο το ζούμε κάθε δυο μήνες απ’ την υπογραφή του μνημονίου και ύστερα.

Παραμένει ωστόσο απειλή. Καλό όμως είναι να δούμε και πίσω απ’ τις λέξεις.

Ταυτόχρονα ο Όλι Ρεν μας λέει πως το “κούρεμα” πάει καλά, ότι δεν αποκλείεται συμφωνία (τελική) μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και όλα αυτά πριν καν στεγνώσει το μελάνι των απειλών του ΔΝΤ ότι το ήδη συμφωνηθέν κούρεμα από τον Οκτώβριο πλέον δεν αρκεί και ότι χρειάζεται μεγαλύτερο.

Ξαφνικά έρχονται νέα δεδομένα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν καταλυτικής σημασίας οι επικοινωνίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, της κας Μέρκελ, του κ. Σαρκοζί, του κ. Ντράγκι και της κας Λαγκάρντ. Πλέον λέγεται ότι το ΔΝΤ συμφωνεί στο κούρεμα 50% με τις πραγματικές απώλειες για τις τράπεζες από 55% ως 60%.

Δέχθηκε δηλαδή ξαφνικά το ΔΝΤ που κατηγορούσε για αποτυχία την Ευρώπη ότι τελικά… όλα έχουν καλώς;

Μάλλον αφελής είναι ως σκέψη υπό την έννοια ότι τα ελληνικά οικονομικά μεγέθη πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο και άρα μάλλον επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις του ΔΝΤ και όχι τις απόψεις των Ευρωπαίων.

Κάπως έτσι δεν μιλάμε για συμφωνία, αλλά για συνθήκη.

Σε μια συνθήκη (αν δεν υπάρχει νικητής μετά από πόλεμο) υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Κάπως έτσι η προειδοποίηση της Μέρκελ για τήρηση των συμφωνηθέντων από τη μεριά της Ελλάδας, για λήψη δηλαδή όλων των μέτρων, μοιάζει με μήνυμα ότι η Γερμανία (προς το παρόν) δεν έχει συμφέρον για μεγαλύτερο κούρεμα, θα εγγυηθεί στο ΔΝΤ (ίσως για λίγο ακόμα) τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει πειθήνια να ακολουθήσει τις εντολές των Βρυξελλών (του Βερολίνου για να είμαστε πιο ακριβής.

Το τι μέλει γενέσθαι μάλλον θα αποφασιστεί στο μέλλον, με αρχή την συνάντηση στις εννιά το βράδυ.
Θέμα στη συνάντηση είναι η Ελλάδα, το κούρεμα και η βιοσιμότητα του χρέους, πάνω στην κοινή αποδοχή ότι τα μέτρα έχουν αποτύχει.

Άρα η συνάντηση έχει ως στόχο τη εύρεση φόρμουλας συνθήκης που σε απλά ελληνικά σημαίνει συμφωνία να κυλίσει για λίγο καιρό το υπάρχον σχέδιο και ταυτόχρονα αναζήτηση νέου σχεδίου.

Θυμηθείτε την περίπτωση μεταξύ των συμφωνιών Ιουλίου και Οκτωβρίου από το 20% στο 50% τι μεσολάβησε.
Σε ακόμη πιο απλά ελληνικά η δυο ισχυρές κυρίες το βράδυ στις εννιά θα συζητήσουν τα νέα μέτρα που θα… ταχυδρομήσουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:
Απειλούν με άμεση πτώχευση την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε