Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μέσα στην εβδομάδα κλειδώνουν οι όροι της συμφωνίας για την Ελλάδα – Κρίσιμη σύσκεψη την Πέμπτη

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καθοριστούν οι ακριβείς όροι της ελληνικής συμφωνίας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Tσαρλς Νταλάρα.

Ο κ. Νταλάρα, ο οποίος την Δευτέρα είχε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος δίνει στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για να ανοικοδομήσει μια ισχυρή βάση όσον αφορά στην πιστοληπτική της φερεγγυότητα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου εντός της επόμενης διετίας.

Η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική κρίση χρέους αποτελούσε τεράστιο εμπόδιο τόσο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ίδια την Ελλάδα όσο και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, ο οποίος κάλεσε τους Ελληνες να κάμψουν τις αντιστάσεις και να προχωρήσουν σε αλλαγές για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι η εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα διασφαλίζει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ και γνωστοποίησε ότι οι ακριβείς όροι και το μέγεθος του δεύτερου πακέτου διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα αποφασιστούν από τις χώρες-μέλη του οργανισμού.

Στην Αθήνα πραγματοποιείται την προσεχή Πέμπτη η πρώτη διεθνής σύσκεψη εργασίας, για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος χρέους της Ελλάδας, ενώ ήδη το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών τραπεζών, καλύπτει το 45% του συνόλου των ομολόγων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιμήκυνσης και hair cut.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η δηλωμένη συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πρόγραμμα επιμήκυνσης και hair cut των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται σε 61 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, αξίας 98 δισ. ευρώ, όπως προέκυψε από τα πρόσφατα stress tests, και εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί στις επόμενες μέρες και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο τα ομόλογα που θα ενταχθούν στη διαδικασία επιμήκυνσης, (135 δισ. ευρώ), θα αντικατασταθούν με νέα διάρκειας 30 ετών. Ένα μέρος των ομολόγων θα αντικατασταθεί στο 100% της ονομαστικής τους αξίας και για ορισμένα στο 80%.

Από τα ομόλογα που θα υποστούν «hair cut» το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα ανέλθει σε 13,5 δισ. ευρώ. Επίσης μείωση του δημόσιου χρέους της τάξης των 12,6 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τις επαναγορές χρέους, που θα γίνουν με κεφάλαια που θα δανειστεί η Ελλάδα από τον EFSF και θα προαγοράζει ομολόγα πριν από τη λήξη τους από τη δευτερογενή αγορά, στις τρέχουσες (μειωμένες) τιμές.

Σε ανάλυσή του το Reuters υποστηρίζει πώς το δεύτερο «πακέτο» στήριξης θα οδηγήσει σε αύξηση και όχι μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ειδικότερα, προβλέπει αύξηση κατά 31 δισ. ευρώ, η οποία και θα φέρει το χρέος την επόμενη χρονιά στο 179% του ΑΕΠ.

Η επιβάρυνση προκύπτει, όπως επισημαίνεται, από την ανάγκη της κυβέρνησης να δανειστεί επιπλέον κεφάλαια 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να βελτιώσει το αξιόχρεο των νέων ομολόγων, που θα προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ε. Βενιζέλος “είδε” απόλυτη στήριξη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε