Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μετά την Ελλάδα πνίγεται και η Πορτογαλία

Νίκος Κονιτόπουλος |
Μετά την Ελλάδα πνίγεται και η Πορτογαλία
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 31.01.2012 | 11:15
Πρώτη δημοσίευση: 31.01.2012 | 11:07

Σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times κατηγορούν τους ηγέτες της ευρωζώνης πως αφήνουν ανεξέλεγκτη την πυρκαγιά που μαίνεται στην Πορτογαλία.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ''Η πορτογαλική πυρκαγιά''

Η πυρόσβεση είναι μια δουλειά που τρελαίνει. Ενώ οι ηγέτες της ευρωζώνης επικεντρώνονται στην μεγαλύτερη φλόγα της περιφέρειας, την Ελλάδα, η πυρκαγιά που καίει στην Πορτογαλία απειλεί να φύγει εκτός ελέγχου.

Το yield στο 10ετές πορτογαλικό επιτόκιο έχει εκτιναχθεί πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες μετά την υποβάθμιση της χώρας σε junk πριν δύο εβδομάδες. Κινείται πάνω από το 14% και ποτέ δεν ήταν τόσο μακρινή η απόσταση για την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές το 2013.

Οι υποβαθμίσεις και οι ακανθώδεις συνομιλίες για το ελληνικό PSI είναι ανάμεσα στους υπεύθυνους για τους φόβους ότι η πυρκαγιά θα γίνει ανεξέλεγκτη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι εκείνο που ταλανίζει την Λισσαβόνα από την αρχή: Οι φόβοι ότι η απουσία ανάπτυξης και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, θα κάνουν αφόρητο το βάρος του χρέους.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα φωτεινά σημεία. Η εμφάνιση των εξαγωγών ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου έτους. Και η νέα κυβέρνηση έχει αποδειχθεί σταθερή και αποτελεσματική, προωθώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και κερδίζοντας τα εύσημα των πιστωτών. Γι’αυτό και θα μπορούσε η Πορτογαλία να γίνει μια ευκαιρία για να πάρουν το «πάνω χέρι» οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Το υπάρχον πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας λήγει το 2013, οπότε μια απόφαση για το αν θα επεκταθεί, θα πρέπει να ληφθεί φέτος. Γιατί δεν αποφασίζουν να δράσουν άμεσα και να διαλύσουν κάθε φόβο άμεσης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα; Η ταχύτητα, στο κάτω-κάτω, είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η ζημιά από την πυρκαγιά.

Διαβάστε επίσης :


Νίκος Κονιτόπουλος


   Διαδώστε αυτό το άρθρο