Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 6 Αθήνα Αναλυτικά

Μετά την πρώτη αποτυχία των stress test θα γίνει και δεύτερος γύρος

Μετά την πρώτη αποτυχία των stress test θα γίνει και δεύτερος γύρος
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.11.2010 | 19:58
Πρώτη δημοσίευση: 25.11.2010 | 19:44

Την πρώτη φορά όλες οι Ιρλανδικές τράπεζες είχαν περάσει τα λεγόμενα τεστ και λίγο καιρό αργότερα είναι η αιτία της κατάρρευσης της ιρλανδικής οικονομίας.

Νέος γύρος ελέγχων για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου χρόνου, ανακοίνωσε απόψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω των ανησυχιών ότι οι δοκιμασίες, που προηγήθηκαν, δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας.

Η Σαντάλ Χιούτζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται "ετησίως" "αρχής γενομένης από τις αρχές του νέου έτους".

Τα αποκαλούμενα και τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών σχεδιάστηκαν για να ρίχνουν φώς στην ύπαρξη τοξικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες και την ικανότητα τους να παρακολουθούν τις ακραίες οικονομικές συνθήκες, έτσι ωστε να διαβεβαιώνουν στους επενδυτές για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τον Ιούλιο, στο πρώτο τεστ αντοχής που διεξήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά από τις 91 τράπεζες που δοκιμάστηκαν απέτυχαν - πέντε από την Ισπανία, μια από τη Γερμανία και την Ελλάδα αλλά καμιά από την Ιρλανδία.

Εκτοτε, σημειώθηκαν τεράστιες απώλειες στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας και αναγκάστηκε η κυβέρνηση της να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ.

Η Χιούτζ δεν διευκρίνισε εάν το επόμενο τεστ αντοχής θα έχει αυστηρότερα κριτήρια, γνωστοποίησε όμως ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται στόχο έχουν "τη βελτίωση της μεθοδολογίας", των τεστ αντοχής.

"Συμφωνήσαμε όλοι ότι πήραμε μαθήματα από τη σειρά των τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν το χρόνο που μας πέρασε", τόνισε η ίδια.

Την εργασία αυτή θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), το νέο εποπτικό όργανο το οποίο πρόκειται να αντικαστήσει την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη Επιτροπή ρύθμισης των αγορών (CEBS), η οποία πραγματοποίησε τις τελευταίες δοκιμασίες και διέθετε σαφώς λιγότερη ισχύ.

Η νέα σειρά δοκιμασιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην περίοδο από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, συμφωνούν στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics] Βρυξέλλες: Έφοδοι σε σπίτια και προσαγωγές για την τρομοκρατία [pics]
  2. Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες Δύο νέες συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  3. Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες! Δήλωσαν όλοι μαζί άρρωστοι, διαμαρτυρόμενοι για τις εξουθενωτικές βάρδιες!
  4. Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες! Έβαλαν την Αθήνα στη λίστα με τις μη ασφαλείς πρωτεύουσες!
  5. Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες για Κυπριακό
  6. Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία! Σύνοδος Κορυφής - Τσίπρας: Τέρμα στις απειλές - Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία!
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook