Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μετά την πρώτη αποτυχία των stress test θα γίνει και δεύτερος γύρος

Μετά την πρώτη αποτυχία των stress test θα γίνει και δεύτερος γύρος
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.11.2010 | 19:58
Πρώτη δημοσίευση: 25.11.2010 | 19:44

Την πρώτη φορά όλες οι Ιρλανδικές τράπεζες είχαν περάσει τα λεγόμενα τεστ και λίγο καιρό αργότερα είναι η αιτία της κατάρρευσης της ιρλανδικής οικονομίας.

Νέος γύρος ελέγχων για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου χρόνου, ανακοίνωσε απόψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω των ανησυχιών ότι οι δοκιμασίες, που προηγήθηκαν, δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας.

Η Σαντάλ Χιούτζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι έλεγχοι θα διενεργούνται "ετησίως" "αρχής γενομένης από τις αρχές του νέου έτους".

Τα αποκαλούμενα και τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών σχεδιάστηκαν για να ρίχνουν φώς στην ύπαρξη τοξικών δανείων που χορηγούν οι τράπεζες και την ικανότητα τους να παρακολουθούν τις ακραίες οικονομικές συνθήκες, έτσι ωστε να διαβεβαιώνουν στους επενδυτές για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τον Ιούλιο, στο πρώτο τεστ αντοχής που διεξήχθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επτά από τις 91 τράπεζες που δοκιμάστηκαν απέτυχαν - πέντε από την Ισπανία, μια από τη Γερμανία και την Ελλάδα αλλά καμιά από την Ιρλανδία.

Εκτοτε, σημειώθηκαν τεράστιες απώλειες στον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας και αναγκάστηκε η κυβέρνηση της να ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ.

Η Χιούτζ δεν διευκρίνισε εάν το επόμενο τεστ αντοχής θα έχει αυστηρότερα κριτήρια, γνωστοποίησε όμως ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται στόχο έχουν "τη βελτίωση της μεθοδολογίας", των τεστ αντοχής.

"Συμφωνήσαμε όλοι ότι πήραμε μαθήματα από τη σειρά των τεστ αντοχής που πραγματοποιήθηκαν το χρόνο που μας πέρασε", τόνισε η ίδια.

Την εργασία αυτή θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ), το νέο εποπτικό όργανο το οποίο πρόκειται να αντικαστήσει την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη Επιτροπή ρύθμισης των αγορών (CEBS), η οποία πραγματοποίησε τις τελευταίες δοκιμασίες και διέθετε σαφώς λιγότερη ισχύ.

Η νέα σειρά δοκιμασιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην περίοδο από το Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική, συμφωνούν στις Βρυξέλλες καλά πληροφορημένες πηγές.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  2. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  3. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  4. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!
  5. Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η  μετακόμιση  από το Χίλτον στις Βρυξέλλες Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η "μετακόμιση" από το Χίλτον στις Βρυξέλλες
  6. Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο... χθες! Η ανακοίνωση του Eurogroup
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook