Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μετατόπιση της οικονομικής δύναμης, ευνοημένες Κίνας-Ινδία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Λόγω κρίσης η παγκόσμια οικονομική δύναμη μεταφέρεται στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, με την Κίνα και την Ινδία να ηγούνται αυτής της αλλαγής.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που φέρει τον τίτλο «Προοπτικές της Παγκόσμιας Ανάπτυξης: Μεταφορά του Πλούτου», η τάση αυτή επιταχύνεται από την οικονομική και τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι οι σημερινές αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες είναι πιθανόν να αναλογούν σε σχεδόν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2030», σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους και του σημαντικού τους μεγέθους, η Ινδία και η Κίνα επηρεάζουν τις βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές που έχουν σημασία για τις φτωχές χώρες: τα επιτόκια, τις τιμές των ακατέργαστων υλικών και τα επίπεδα των μισθών για τις δουλειές χαμηλών δεξιοτήτων. Επίσης έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα παγκόσμια πρότυπα εμπορίου και επενδύσεων.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η μείωση της φτώχειας παραμένει μια σπουδαία πρόκληση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο επειδή η οικονομική ανάπτυξη δε συμβαδίζει με τις συνέπειες από την αύξηση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία «χάρη στους ρυθμούς της ταχείας ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, οι κυβερνήσεις τους μπορούν τώρα να αντέξουν την προώθηση των δημόσιων δαπανών για την κοινωνική προστασία. Αυτό είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση της ανισότητας».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε