Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέτρα για να σωθεί το ευρώ πήραν οι ηγέτες

Μέτρα για να σωθεί το ευρώ πήραν οι ηγέτες

Υπό το φόβο της εξάπλωσης της ελληνικής κρίσης συνεδρίασαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Οι λεπτομέρειες στο Ecofin της Κυριακής. (Videos)

Μαζί με την έγκριση – σε ανώτατο επίπεδο Συνόδου Κορυφής – της ενεργοποίησης του σχεδίου δανείων για την Ελλάδα – 110 δισ. σε τρία χρόνια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ- οι ηγέτες πήραν και άλλα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο “ντόμινο” τη στιγμή που εκτοξεύτηκαν τα spread σε Πορτογαλία και Ισπανία.

Ο μηχανισμός βοήθειας στις χώρες της ζώνης του ευρώ – με πρώτη που τον χρησιμοποιεί την Ελλάδα – θα οριστικοποιηθεί αύριο Κυριακή από τους υπουργούς Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να υπάρχουν αποτελέσματα πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα – ώστε να μην υπάρξουν ξανά τα φαινόμενα της κατακόρυφης πτώσης των δεικτών σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ασία.

“Με τη σημερινή απόφασή μας οι χώρες της Ευρωζώνης έδειξαν ότι στέκονται με αποφασιστικότητα δίπλα μας”, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. ευρώ που εξασφαλίσαμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. 

“Σήμερα όμως η συνάντηση έδειξε και κάτι παραπάνω. Η ανάγκη να θωρακίσουμε την ευρωζώνη δεν σχετίζεται μόνο με τα προβλήματα της Ελλάδας, το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.Ακόμη επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές “δείχνουν ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη τη διεθνή κερδοσκοπία στις αγορές, για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση και να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και τελικά να διασφαλίσουμε και δουλειές και σιγουριά για όλους τους πολίτες μας”.

Όσον αφορά τη χώρα μας ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, απαραίτητες όμως για να σώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και την καταστροφή”.

“Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Έχουμε πολλά μέσα στη διάθεσή μας και θα τα χρησιμοποιήσουμε” δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να επιβληθούν αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες πειθαρχίας και πιο αποτελεσματικές κυρώσεις για τους παραβάτες καθώς και τη συγκρότηση ενός ταμείου διάσωσης για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Επίσης προβλέπεται αυξημένος ρόλος της ΕΚΤ στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη, ο Μπαρόζο είπε πως δεν θα πει στην ΕΚΤ τι να κάνει αλλά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είπε πως όλοι οι θεσμοί της ευρωζωνης συμφώνησαν “να χρησιμοποιήσουν όλο το εύρος των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της περιοχής του ευρώ”.

Πιο γλαφυρός ήταν ο ιταλός πρωθυπουργός Σ. Μπερλουσκόνι που δήλωσε ότι: “Η σύνοδος έφθασε σε θετικό αποτέλεσμα χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ η οποία δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να υποστηρίξει τους κρατικούς τίτλους που θα εκδοθούν” από τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν κάτι τέτοιο περιλαμβάνει ενδεχομένως την αγορά ομολόγων, προσέθεσε “για παράδειγμα”.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕ

Επίθεση Μέρκελ κατά κερδοσκόπων

“Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πολλή κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ στο σύνολό του και επαναβεβαιώσαμε πως αισθανόμαστε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του νομίσματος” δήλωσε στους δημοσιογράφους η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο.”Για να το κατορθώσουμε, είναι απαραίτητο να έχουμε από τη μια πλευρά μια γρήγορη ενδυνάμωση του προϋπολογισμού στα κράτη-μέλη μας αλλά επίσης να έχουμε καταφυγή σε ευρωπαϊκά εργαλεία προκειμένου να αμυνθούμε εναντίον αυτής της κερδοσκοπίας”, πρόσθεσε. Η Μέρκελ χαρακτήρισε τις επιθέσεις εναντίον του κοινού νομίσματος κρίση “συστημική”, που επηρεάζει δηλαδή το οικονομικό σύστημα στο σύνολό του. 

Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο Επίτροπος των Οικονομικών Υποθέσεων Ρεν λέγοντας ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε τόσο μεγάλες επιπτώσεις στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στις διεθνείς αγορές, όσο και η κατάρρευση της αμερικανικής Lehman Brothers, η οποιά προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Δηλώσεις Μέρκελ

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Η Ευρώπη θέλει να προστατεύσει τα κεφάλαια

Ερντογάν: “Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση”

Μείωση του ελλείμματος στο 7,3% ανακοίνωσε ο Σόκρατες

Το ντόμινο της ελληνικής κρίσης παρασύρει όλες τις αγορές

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε