Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μέτρα για την υπερχρέωση των νοικοκυριών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πέντε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της…

υπερχρέωσης των νοικοκυριών αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες.

 

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας του υπουργείου με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα του καταναλωτή, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι:

 

α) Τις επόμενες εβδομάδες, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Για το σχέδιο νόμου αναμένεται, σύμφωνα με την υπουργό, και η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

β) Δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο για την παροχή δωρεάν συμβουλών και ενημέρωσης οικονομικού, κοινωνικού και νομικού χαρακτήρα, στα νοικοκυριά αναφορικά με το δανεισμό.

 

γ) Θα συμπληρωθεί ο νόμος για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών από εισπρακτικές εταιρείες.

 

δ) Θα ενσωματωθεί κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, η οποία διασφαλίζει την ενημέρωση του καταναλωτή και τη διαφάνεια κατά τη σύναψη τραπεζικών συμβάσεων.

 

ε) Ετοιμάζονται σχέδια νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές και την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών.

 

Η υπουργός απέδωσε την υπερχρέωση των νοικοκυριών στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πιστωτική επέκταση και η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης έγιναν δίχως επαρκή μέριμνα και φροντίδα και δίχως να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι θεσμοί πρόληψης. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπε, τα ακριβά επιτόκια, οι επιθετικές τραπεζικές πρακτικές, οι παραπλανητικές διαφημίσεις, η αδιαφάνεια και ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε