Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέτρα λιτότητας στην Ιρλανδία 6 δισ ευρώ για το 2011

Μέτρα λιτότητας στην Ιρλανδία 6 δισ ευρώ για το 2011

Ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα σημαδέψει την υλοποίηση ενός σχεδίου λιτότητας 15 δισ. ευρώ για μια τετραετία.

Ο προϋπολογισμός του 2011 της Ιρλανδίας, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, για να μειωθεί το έλλειμμα περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ έναντι του περίπου 32% που είναι το τρέχον έτος, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε μια προσαρμογή 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011, που θα μειώσει το έλλειμμα σε περίπου 9,25 έως 9,75% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος την επόμενη χρονιά”, αναφέρει ο υπουργός σε δήλωσή του.

Αυτά τα μέτρα λιτότητας, που το εύρος τους είναι πολύ σοβαρό για μια χώρα του μεγέθους της Ιρλανδίας, είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες. Οι εκτιμήσεις που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες εβδομάδες ανέφεραν 5 έως 7 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα σημαδέψει την υλοποίηση ενός σχεδίου λιτότητας 15 δισ. ευρώ για μια τετραετία, που θα πρέπει να αποκαλυφθεί το μήνα αυτό, και αποβλέπει στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αναμονή της παρουσίασης αυτού του προγράμματος της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει δημιουργήσει στις χρηματαγορές μια νέα νευρικότητα όσον αφορά την Ιρλανδία, τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να περιορίσει το αστρονομικό της έλλειμμα.

Στην αγορά των ομολόγων, κύριο θέατρο των ανησυχιών αυτών, το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας για 10 χρόνια, ένα βαρόμετρο για την νευρικότητα των επενδυτών, έφθασε σε πρωτόγνωρα, από την εποχή της δημιουργίας της ζώνης του ευρώ, νέα ύψη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε