Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Μέτρα στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος

Μέτρα στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος

 

Με φόρο στήριξης των Ταμείων ως βασικό μέτρο για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος Α.Λοβέρδος και Γ.Παπακωνσταντίνου…

 

ανακοινώνουν σήμερα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων τα μέτρα για το νέο ασφαλιστικό.
 
Η κυβέρνηση δείχνει να προκρίνει την παρακράτηση ποσοστού από την άμεση φορολογία των εισοδημάτων, ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έχει εισηγηθεί την επιβολή άμεσου φόρου για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
 
Ο κ. Στεργίου έχει προτείνει το ποσοστό του φόρου να είναι 1-2% και να επιβληθεί είτε στο σύνολο του ποσού που θα εισπραχθεί από τη φορολόγηση είτε να υπολογιστεί επί όλων των κλιμάκων της φορολογίας. Δηλαδή, το 1% με 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων θα πάει στη στήριξη των Ταμείων.
 
Από την πλευρά των συνδικάτων, αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων, απορρίπτονται οι προτάσεις για πρόσθετο φόρο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
 
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, καθηγητές Γ.Ρωμανιάς και Σ.Ρομπόλης, πρότειναν τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για το Ασφαλιστικό, που θα συγκεντρώνει 3 έως 3,5 δισ. ευρώ ετησίως ως ποσοστό από το σύνολο των ετησίων εισπράξεων του προϋπολογισμού, αλλά πιθανώς και μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός μίνι «φόρου Τόμπιν» στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
 
 
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τάχθηκαν κατά της θεσμοθέτησης φόρου επί των εισοδημάτων, ειδικά σε μια περίοδο κρίσης σαν τη σημερινή. Τα συνδικάτα προτείνουν, μεταξύ άλλων, την επιβολή φόρου στα διανεμόμενα ορισμένων επιχειρήσεων, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στις συμβάσεις μεγάλων έργων, στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, στα καζίνα, σε εταιρείες που δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, ίσως και στις τράπεζες.
 
Σημειώνεται ότι η είσπραξη ποσοστού 4% από τον ΦΠΑ είναι θεσμοθετημένη και αποδίδει 450-500 εκατ. ευρώ ετησίως.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε