Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μέχρι και 1 ευρώ πιο ακριβά τα τσιγάρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αυξήσεις μέχρι και 20% σε ποτά και τσιγάρα. Αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες. Τι θα γίνει τελικά με τις αποδείξεις…Όλο στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

 

Για άλλη μια φορά τα σπασμένα στην ελληνική οικονομία θα τα πληρώσουν οι καπνιστές….
 
Με αυξήσεις σοκ στους φόρους στα τσιγάρα και στα ποτά ετοιμάζει η κυβέρνηση πολύ προτού εφαρμοστεί η φορολογική μεταρρύθμιση του Μαρτίου.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η πρόβλεψη που υπάρχει στον προϋπολογισμό για αύξηση κατά 10% των ειδικών φόρων κατανάλωσης στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων διπλασιάζεται. Έτσι οι αυξήσεις στους φόρους στα τσιγάρα και στα ποτά θα ξεπεράσουν το 20%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 1-1,5 ευρώ στο πακέτο ή στη φιάλη αλκοολούχων ποτών και αντίστοιχα στις τσέπες των καταναλωτών. Για άλλη μια φορά λοιπών οι καπνιστές καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
 
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αν οι αυξήσεις των τσιγάρων είναι τόσο υψηλές και άμεσες, αυτό θα προκαλέσει «σοκ» στην κατανάλωση και κίνδυνο να αυξηθεί το λαθρεμπόριο.
 
Αν συμβούν τα παραπάνω, τότε το Δημόσιο κινδυνεύει να εισπράξει λιγότερα σε σχέση με τα προβλεπόμενα. Το ίδιο μπορεί να γίνει αν η καπνό εταιρείες να μην αυξήσουν ανάλογα τις τιμές. Έτσι η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για άντληση επιπλέον εσόδων από τους φόρους στα τσιγάρα και στα ποτά ύψους 500 εκατ. ευρώ (από 250 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό) θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αποφασίσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νέα φορολογία.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως έχει δώσει περιθώριο στην Ελλάδα να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα τσιγάρα για να υπάρξει προσαρμογή με αυτά που ισχύουν στην ΕΕ ως το 2018.
Φαίνεται όμως ότι η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα δημοσιονομικά της χώρας επιβάλλει να «έρθουν μπροστά» οι αλλαγές στη συγκεκριμένη φορολογία για να αυξηθούν τάχιστα τα έσοδα.
 
ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ
 
Σε ότι αφορά το μέτωπο των αντικειμενικών αξιών στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε «γενναία» αναπροσαρμογή τους με στόχο οι τιμές ζώνης που έχουν καθοριστεί από την Εφορία να πλησιάσουν τις πραγματικές. Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε πως σε ορισμένες ακριβές περιοχές οι διαφορές στις τιμές πώλησης και στις αντικειμενικές αξίες είναι προκλητικά μεγάλες. 

Το επόμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου θα βάλουν μπροστά τις διαδικασίες συλλογής στοιχείων από τις εφορίες αλλά και από την αγορά για να διαπιστωθεί το ποσοστό απόκλισης των πραγματικών τιμών από τις αντικειμενικές τιμές. Σε περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοραίων τιμών και αντικειμενικών θα υπάρξει και η μεγαλύτερη αύξηση, ενώ σε άλλες όπου τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται πτώση τιμών το ποσοστό αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών θα κυμανθεί σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

 
 
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
 
Για να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους θα πρέπει σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις από όλες τις δραστηριότητες.
 
Για τον λόγο αυτό θα προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο ότι όλες ανεξαιρέτως οι αποδείξεις, με εξαίρεση αυτές των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) και όσες αφορούν αγορές που εμπίπτουν στα τεκμήρια (οχήματα, σκάφη αναψυχής, ακίνητα κτλ.), θα λαμβάνονται υπόψη τόσο για τη διαμόρφωση του αφορολογήτου ορίου όσο και για επιπλέον έκπτωση φόρου.
 
Έτσι, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών ακόμη και από τα σουπερμάρκετ και στη συνέχεια να τις καταγράφουν σε ειδικό έντυπο που θα περιληφθεί στη φορολογική δήλωση.
 
Τα στοιχεία που πρέπει να αναγράψουν οι πολίτες για να γίνεται δεκτή η απόδειξη είναι το ΑΦΜ του καταστήματος ή του επαγγελματία που «κόβει» την απόδειξη, ο αριθμός της απόδειξης, η ημερομηνία συναλλαγής και, το σημαντικότερο, το ποσό.!
 
Όσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν.
 
Για να μαζέψουμε όμως αποδείξεις θα πρέπει κάποιος να τις…βγάλει και να μας τις δώσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι εκ του νόμου εξαιρούνται, όπως για παράδειγμα οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι ιδιοκτήτες βενζινάδικων, οι ταξιτζήδες, οι πωλητές οπωρολαχανικών στις λαϊκές αγορές, οι εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων, οι περιπτερούχοι κλπ.
 
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, με το φορολογικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να ψηφιστεί ως το τέλος Μαρτίου του 2010, θα υπάρχει πρόβλεψη να μπουν ταμειακές μηχανές παντού.
 
Μέχρι τότε; Ή θα βγάζουν χειρόγραφη απόδειξη ή…καθόλου!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε