Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Πιθανή η αναδιάρθρωση

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος – Πιθανή η αναδιάρθρωση

– Αυστηρό μήνυμα-τελεσίγραφο του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
– ”Επιτέλους προχωρείστε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις”
– ΕΚΤ: Η Ελλάδα από μόνη της να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της
– Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας: Αν δεν κάνετε τη δουλειά σας αντίο Ευρωζώνη

Καταιγιστική μορφή και δραματικό χαρακτήρα παίρνουν οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία.
Πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δείχνοντας εμφανώς πως έχει εξαντληθεί η υπομονή του απηύθυνε αυστηρότατο μήνυμα στην Αθήνα : ” Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα σε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος της, διότι αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο”.
 
Αμέσως μετά άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο για ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ΑΠΟΚΛΕΊΟΝΤΑΣ το ”κούρεμα” των ομολόγων : ”Αν η Ελλάδα κάνει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε αν είναι πιθανό να γίνει μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε μια ευρεία αναδιάρθρωση.”
 
Το λόγο πήρε μετά το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι που κυριολεκτικά ”ένιψε τας χείρας του” λέγοντας :” η Ελλάδα θα πρέπει από μόνη της να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της”.
 
Το μέλος της ΕΚΤ μπέρδεψε την κατάσταση λέγοντας πως δεν υπάρχει σχέδιο για ”ήπια αναδιάρθρωση” του ελληνικού χρέους, αλλά για ”reprofiling”, που σημαίνει επιμήκυνση του χρόνου διάρκειας του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και μείωσης του επιτοκίου.
 
Σκληρότερη και αυστηρότερη όλων εμφανίστηκε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ που μας απηύθυνε άμεση απειλή αποβολής από την ευρωζώνη : ” Αν δεν κάνει σωστά το έργο της, δεν θα δοθούν χρήματα.Δεν μπορείτε να δίνετε υποσχέσεις και μετά να μην προχωράτε με τις αποκρατικοποιήσεις.Η Ελλάδα παραμένει στην κατάσταση που βρισκόταν τη δεκαετία του ’70’.Δεν λειτουργεί έτσι. Αν εξαπατήσατε για να μπείτε στην ευρωζώνη, τώρα θα πρέπει να δουλέψετε.”
 
Η μόνη παρηγοριά μας έρχεται από τις Η.Π.Α, από τα χείλη της υφυπουργού Οικονομικών Lael Brainard που υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της Αθήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους βρίσκονται στο σωστό δρόμο.
”Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Κομισιόν και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει σε ένα επιμελημένο, συντονισμένο πακέτο με την κυβέρνηση στην Αθήνα,η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο” δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
 
Διαβάστε επίσης :
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε