Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Μία στις 2 οικογένειες δεν πληρώνει φόρο

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Δ. Νικολάου ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Δ. Νικολάου ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα μισά νοικοκυριά δηλώνουν εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.

Ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν μόνον το 4% του φόρου που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα, το 84% των φυσικών προσώπων καταβάλουν το 21% του συνολικού φόρου και σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες (49%) δήλωσαν εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου ορίου και δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο.

Τα στοιχεία αυτά επισήμανε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Διονύσης Νικολάου, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε επίσης ότι οι 1.500 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις πλήρωσαν το 67% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ 200.000 μικρές επιχειρήσεις που είναι το 99,3% του συνόλου των επιχειρήσεων, πλήρωσαν κατά μέσον όρο μόνον 5.000 ευρώ η κάθε μια “δηλαδή όσο ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ μηνιαίως”.

Στο πλαίσιο του απολογισμού για το 2011 ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για “μεταρρυθμιστική απραξία στο επίπεδο των διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών που εγκλωβίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, υποθάλπουν τη φοροδιαφυγή και εκτρέφουν τη διαφθορά” ενώ τόνισε ότι η απόφαση για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους ήταν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απουσίας κάθε μεταρρυθμιστικού σχεδίου και της πλήρους αποτυχίας στην επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τα εργασιακά, επανέλαβε τις προτάσεις του Συνδέσμου στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για μείωση του κόστους εργασίας στις συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές πολύ πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ενώ τόνισε ότι οι κατώτατοι μισθοί και η μετενέργεια δεν αποτελούν για τον ΣΕΒ κρίσιμους παράγοντες διαμόρφωσης του εργασιακού κόστους. Σημείωσε, ακόμη ότι ο Σύνδεσμος θα δώσει στο εξής ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου θα επικεντρωθούν σε πέντε τομείς: νέα επιχειρηματικότητα, δημιουργία υποδομών, νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, δημόσια διοίκηση και ανθρώπινο δυναμικό.

Διαβάστε

Πρόεδρος του ΣΕΒ ξανά ο Δασκαλόπουλος – Όλο το νεο Δ.Σ.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε