Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Μερικά Σύννεφα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μικρή άνοδο εμφανίζει το ευρώ έναντι του δολαρίου

Μικρή άνοδο εμφανίζει το ευρώ έναντι του δολαρίου
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.11.2012 | 23:04

 Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2788 δολάρια από το επίπεδο των 1,2746 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2756 δολάρια.

Θετικά επέδρασε στο ευρώ η δέσμευση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την διευθέτηση του προβλήματος που έχει ανακύψει εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού που προκαλεί η διετής παράταση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσων μεταφορών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναζήτησης πιο βιώσιμης λύσης στη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της με σχεδόν μηδενικά πραγματικά επιτόκια. Τα δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει το EFSF θα μπορούσαν να προσφερθούν με μηδενικά, ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια, με άλλες χώρες της ευρωζώνης να καλύπτουν τη διαφορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αντίθετα αρνητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας καθώς φαίνεται ότι η ευρωζώνη για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια διολισθαίνει στην ύφεση. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 0,1% μετά από μία μείωση κατά 0,2% που είχε παρατηρηθεί στο β΄τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το 2011 η μείωση του ΑΕΠ αγγίζει το 0,6%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν και σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 17,53%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,34% να διαμορφωθεί στο 16,19%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,58%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,47%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,36%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,19%, όπως και στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,10%.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο