Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Μικρή διακύμανση στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Μικρή διακύμανση στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο (ΗΔΑΤ) το σύνολο των συναλλαγών περιορίστηκε στο 1 εκατ. ευρώ.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4223 δολαρίων από το επίπεδο των 1,4293 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4255 δολάρια.

Η αγορά φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής μέχρι να διαφανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο κατά πόσο θα συνεχίσει την πολιτική της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να διευκολύνει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Άλλωστε τα στοιχεία για την ανεργία , η οποία έχει “σταθεροποιηθεί στο 9,1%, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι η ανάκαμψη προχωρά με αργό ρυθμό.

Στην Ευρώπη πιέσεις προκαλεί ο αργός ρυθμός με τον οποίον δείχνουν να υλοποιούνται οι πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ Κλ. Τρισέ απεύθυνε δημόσια έκκληση στις Κυβερνήσεις για την ταχύτερη υλοποίηση των αποφάσεων.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διευρύνθηκε στο 15,23% από 15,01% εξαιτίας της μεγάλης ανόδου του γερμανικού ομολόγου με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 17,24% έναντι 17,21% χθες, έναντι 2,01% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Εντύπωση προκάλεσε η εκτίναξη της απόδοσης του διετούς ελληνικού ομολόγου σε νέα ιστορικό επίπεδο το οποίο ξεπέρασε το 47%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,08%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,91% από 1,90%, στο εξάμηνο στο 1,74% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,54% και ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,35%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε