Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μισό δολάριο ανέβηκε σε μία ημέρα το πετρέλαιο

Μισό δολάριο ανέβηκε σε μία ημέρα το πετρέλαιο
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.08.2010 | 19:30
Πρώτη δημοσίευση: 05.08.2010 | 19:30

Το ανοδικό ρεκόρ τιμής είναι τα 149 δολάρια το βαρέλι αργού πετρελαίου και σημειώθηκε μέσα σ εντονότατο όργιο κερδοσκοπικού χαρακτήρα φημών.

Από τον ΟΠΕΚ ανακοινώθηκε στη Βιένη ότι, η τιμή του βαρελιού των 159 λίτρων του αργού πετρελαίου γιά την άμεση παράδοση διαμορφώθηκε εν όψει του Σαββατοκύριακου στα 78,88 δολάρια, μ ελαφρά αύξηση περίπου μισού δολαρίου, "παρά τα στοιχεία γιά μείωση της ζήτησης του προϊόντος και στην Ευρώπη και στις Ην. Πολιτείες".

Ο 12μελής ΟΠΕΚ διασφαλίζει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας προσφοράς "μαύρου χρυσού". Στην πράξη, παράγει καθημερινά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου περισσότερο από τα προκαθορισμένα, μ αποτέλεσμα να σωρεύει αποθέματα, κάτι που "πιέζει" την τιμή του προϊόντος. Κι οι καταναλωτές σχηματίζουν τ αποθεματικά τους, στη Δύση αυτά αρκούν γι άνετη κατανάλωση περίπου 100 ημερών. 

Έκτοτε, η τιμή αφού έπεσε περίπου στα 35 δολάρια το βαρέλι, άμεση παράδοση, αναρριχήθηκε σταδιακά στην περιοχή των 80 δολαρίων. Η αποδυνάμωση του δολαρίου, στο οποίο το πετρέλαιο αποτιμάται, έναντι του ευρώ, συμβάλλει σαυτήν τη διαμόρφωση τιμής.



   Διαδώστε αυτό το άρθρο