Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Μερικά Σύννεφα 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μονίμως αναποτελεσματικοί – Πάνω από 20 δις ευρώ το έλλειμμα

Νίκος Κονιτόπουλος |
Μονίμως αναποτελεσματικοί – Πάνω από 20 δις ευρώ το έλλειμμα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.11.2011 | 10:53

Όσο και αν αναθεωρούν και ξανά-αναθεωρούν τους στόχους τους δεν τους πιάνουν ΠΟΤΕ με αποτέλεσμα η ''τρύπα'' στους 10 πρώτους μήνες του 2011 να ξεπερνάει τα 3 δις ευρώ.

Προσέξτε γιατί τους είναι άγνωστη η λέξη αποτελεσματικότητα.

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είχε τεθεί ως στόχος το έλλειμμα για όλο το 2011 να μην ξεπεράσει τα 19,808 δις ευρώ.Μέχρι τον Οκτώβριο το έλλειμμα είναι ήδη στα 20,092 δις ευρώ.

Επειδή έβλεπαν πως δεν τους ''έβγαιναν'' τα νούμερα, χαμήλωσαν τον πήχυ, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα έσοδα.Νέα αποτυχία, αφού ''ξώκειλαν'' κατά 3 δις ευρώ και αν θυμηθούμε τις αρχικές τους προβλέψεις τους λείπουν πάνω από 5 δις ευρώ.Δεν είναι καθόλου επιλεκτικοί στους στόχους που χάνουν καθώς ούτε στην αύξηση εσόδων τα καταφέρνουν ούτε στη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Στους 10 πρώτους μήνες του 2011 μπήκαν στα δημόσια ταμεία 39,2 δις ευρώ που σημαίνει ότι είναι λιγότερα κατά 2,01 δις ευρώ απ' ότι είχαν προυπολογίσει, παρά το φορολογικό μπαράζ.
Και αν για τα έσοδα τους φταίει, μέχρι ενός σημείου δικαίως, η ύφεση και οι απεργίες, για τον εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών χρειάζεται πολύ θράσος για να ψελλίσει κανείς διακαιολογίες.
Μέχρι τον Οκτώβριο από τα δημόσια ταμεία ''πέταξαν'' 57,4 δις ευρώ, που σημαίνει δηλαδή πως στα σκουπίδια πήγε και ο στόχος του περιορισμού στις δημόσιες δαπάνες, αφού έκαναν ήδη υπέρβαση που ξεπερνάει το 1 δις ευρώ.

Αν θέλετε να διαβάσετε δικαιολογίες αποτυχίας σας παραθέτουμε την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εκτέλεση Προϋπολογισμού Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011Δίδονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία, τα σχετικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011, για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή την Κεντρική Κυβέρνηση και όχι τη Γενική Κυβέρνηση. Δεν αφορούν δηλαδή το σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων, βάση των οποίων προσδιορίζεται το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA95, που συνιστά και το κριτήριο για την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από την Τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012 που συζητείται στη Βουλή, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 προσδιορίζεται στο 9% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2011, οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, δημοσιονομικό έλλειμμα 5,4% (αντί για 6,7%) και μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κατά 3,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2011 και κατά 5,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεψη του 2012 προ PSI, μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτως ή άλλως επί τη βάση των μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουάριου - Οκτωβρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 20.092 εκατ. € έναντι του νέου στόχου 20.362 εκατ. € όπως προσδιορίστηκε με το σχέδιο του προϋπολογισμού 2012 και ελλείμματος 18.081 εκατ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 1.062 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.332 εκατ. €.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 39.271 εκατ. € και εμφανίζονται μειωμένα κατά 4,0% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010. Η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Η υστέρηση έναντι του στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την απεργία του προσωπικού της Γ.Γ.Π.Σ. και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και στη μετάθεση στο απομένον δίμηνο του έτους, ορισμένων εσόδων από την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, λόγω καθυστερήσεων στις σχετικές διαδικασίες.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 38,1% ή κατά 521 εκατ. € σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2010.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του δεκαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.150 εκατ. € ή 5,8% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

· στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.483 εκατ. € ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,

· στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,5% ή 999 εκατ. € συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.771 εκατ. € που υπερέβη την μείωση κατά 1.772 εκατ. € των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.

Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:

· τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.838 εκατ. € (κυρίως ο ΟΓΑ κατά 380 εκατ. € και το ΙΚΑ κατά 1.348 εκατ. €) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.

· ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 313 εκατ. ευρώ και

· τα νοσοκομεία κατά 703 εκατ. € για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 (δόθηκαν επιπλέον 94 εκατ. € για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 37,4 ή 2.260 εκατ. €.

Διαβάστε επίσης :
Νίκος Κονιτόπουλος
Tags: ΟΑΕΔ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. ΟΑΕΔ κατασκηνώσεις 2017: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις ΟΑΕΔ κατασκηνώσεις 2017: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις
  2. ΟΑΕΔ: Συµβουλευτικές Υπηρεσίες Ανέργων σε Αττική και Θεσσαλονίκη ΟΑΕΔ: Συµβουλευτικές Υπηρεσίες Ανέργων σε Αττική και Θεσσαλονίκη
  3. ΟΑΕΔ Παιδικές κατασκηνώσεις 2017: Μέχρι αύριο οι αιτήσεις ΟΑΕΔ Παιδικές κατασκηνώσεις 2017: Μέχρι αύριο οι αιτήσεις
  4. ΟΑΕΔ Κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2017: Όσα πρέπει να γνωρίζετε ΟΑΕΔ Κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2017: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
  5. Ανεργία: Διώχνουν τους μεσήλικές για να προσλάβουν νέους με χαμηλούς μισθούς Ανεργία: Διώχνουν τους μεσήλικές για να προσλάβουν νέους με χαμηλούς μισθούς
  6. ΟΑΕΔ Δώρο Πάσχα - προπληρωμή επιδομάτων ΟΑΕΔ Δώρο Πάσχα - προπληρωμή επιδομάτων