Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μόνο με ”μπαζούκα” 2 τρις ευρώ χτυπιέται η κρίση”

Μόνο με ”μπαζούκα” 2 τρις ευρώ χτυπιέται η κρίση”

Δηλώσεις σε πολεμικό κλίμα έκανε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί που ζητάει άμεσες και εντυπωσιακές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί δήλωσε, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να αυξηθούν πολύ σύντομα σε 2 τρις ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί με επιτυχία η κρίση στην Ευρωζώνη.

“Είμαι πολύ ανήσυχος ότι τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο”, είπε ο κ. Ρουμπινί, προσθέτοντας: “Χρειάζεστε ένα τεράστιο μπαζούκα τουλάχιστον 2 τρις ευρώ, αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε τρεις μήνες, πρέπει να το κάνετε στις προσεχείς λίγες εβδομάδες”.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, τάχθηκε υπέρ της μόχλευσης των πόρων ύψους 440 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αυξηθεί η δυνατότητα παρέμβασής του.
Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε ως μη ρεαλιστική την αύξηση των ίδιων των πόρων του Ταμείου.

“Είναι θέμα άποψης, αν οι πόροι είναι αρκετοί”, είπε ο Γάλλος τραπεζίτης, που είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΚΤ σε ομιλία του, προσθέτοντας: “Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται μία αύξηση στο ίδιο το ΕΤΧΣ, αλλά προσωπικά είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μόχλευση των υφιστάμενων πόρων, ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη παρεμβατική ικανότητα”.

Ο κ. Νουαγιέ δήλωσε ότι οι γαλλικές τράπεζες καθυστέρησαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από χρηματοδότηση σε δολάρια, αλλά σημείωσε ότι η έκθεσή τους στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης, βλέπε Ελλάδα, είναι μικρή σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε