Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μόνο στο Newsit: Καταργείται το αφορολόγητο κατοικίας με βάση τα τετραγωνικά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κατάργηση του αφορολόγητου για αγορά  Α’ κατοικίας με βάση τα τετραγωνικά που σήμερα ηταν 200 τ.μ. και 

εφαρμογή νέου αφορολογήτου με βάση την αντικειμενικη αξια (200.000 ευρω για τον έγγαμο, 100.000 ευρω για τον άγαμο και συν 20.000 ευρω για το καθε παιδί), αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το οικονομικό επιτελείο.

Τι θα γινει με τα τεκμήρια

Τα νέα τεκμήρια που θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, βασίζονται στη λογική του ελάχιστου κόστους διαβίωσης και χρήσης περιουσιακών στοιχείων και υπηρεσιών και, εφόσον το ετήσιο εισόδημα του φορολογουμένου δεν τα καλύπτει, θα φορολογείται με βάση αυτά.

     

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών: 

Το πρώτο σενάριο και επικρατέστερο, είναι το ελάχιστο κόστος για τη συντήρηση και χρήση κατοικιών να διαμορφώνεται με βάση το τετραγωνικό μέτρο ετησίως κλιμακωτά ανάλογα με το συνολικό εμβαδόν του ακινήτου. Το δεύτερο σενάριο είναι να προκύπτει το ελάχιστο κόστος με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου πολλαπλασιαζόμενη με έναν συντελεστή 4% ή 5%.

Οσον αφορά το πρώτο σενάριο, είναι το ελάχιστο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο για κατοικίες από 81 ως 200 τετραγωνικά να διαμορφωθεί στα 5 ευρώ μηνιαίως ή 60 ευρώ ετησίως.

Ετσι, αν κάποιος διαθέτει πρώτη κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων, το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσει στην Εφορία για να μη φορολογηθεί επιπλέον θα διαμορφωθεί σε 7.200 ευρώ. Στην περίπτωση όπου το ακίνητο ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να διαμορφωθεί το ελάχιστο κόστος σε 100 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Δηλαδή για 250 τ.μ. το εισόδημα να ανέρχεται σε 25.000 ευρώ ετησίως. Από την άλλη, αν το ακίνητο είναι κάτω από τα 81 τετραγωνικά μέτρα, το ελάχιστο κόστος να διαμορφώνεται σε 40 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Ετσι, για ακίνητο εμβαδού 70 τ.μ. το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα θα πρέπει να είναι 2.800 ευρώ.

Αντίστοιχη φιλοσοφία θα εφαρμοστεί και στα αυτοκίνητα, όπου ως τιμή βάσης θα είναι τα 3.000

Στα αυτοκίνητα, ως τιμή βάσης θα είναι τα 3.000 ευρώ ετήσιο ελάχιστο εισόδημα για αυτοκίνητο ως 1.200 κυβικά εκατοστά και πάνω από τα κυβικά αυτά θα προστίθενται 200 ευρώ ανά 100 κυβικά. Έτσι, αν για παράδειγμα έχει κάποιος ένα ΙΧ 1.600 κυβικών εκατοστών, θα πρέπει να διαθέτει ετήσιο ελάχιστο εισόδημα που αφορά το τεκμήριο του συγκεκριμένου οχήματος 3.800 ευρώ. Αν έχει ΙΧ 2.000 κυβικών εκατοστών, τότε η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης ανέρχεται σε 4.600 ευρώ και αν διαθέτει ένα τζιπ 3.700 κυβικών τότε το ελάχιστο εισόδημα θα διαμορφώνεται σε 8.000 ευρώ.

 

Στα παραπάνω θα προστίθενται δαπάνες διαβίωσης εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει, π.χ., σκάφος αναψυχής, οικιακή βοηθό ή στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαρίζουν 8.000 ευρώ φόρο σε κάθε ιδιοκτήτη ταξί

 Ολο το νεο φορολογικό νομοσχέδιο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε