Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Moody’s: η Ελλάδα αντιμέτωπη με “αργό θάνατο”

Moody’s: η Ελλάδα αντιμέτωπη με “αργό θάνατο”

 Νέα έκθεση-φωτιά του διεθνούς οίκου για την δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Νέα έκθεση του διεθνούς οίκου δίνει στη δημοσιότητα δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική αλλά και την πορτογαλική οικονομία. 

Όπως σημειώνει στην έκθεση για τις προοπτικές του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη η ελληνική οικονομία ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με “αργό θάνατο”, καθώς αφιερώνει υψηλότερο ποσοστό του πλούτου τους για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους και οι επενδυτές δεν αποκλείεται να ζητήσουν πριν για την διακράτηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Στη συνέχεια ο διεθνής οίκος εξηγεί ότι η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία βρίσκονται αντιμέτωπες “με πίεση υποβάθμισης της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς τους τώρα που θα πρέπει να υλοποιήσουν πολιτικά δύσκολη δημοσιονομική εξυγίανση”.

Το σενάριο που έδωσε στη δημοσιότητα η Moody’s προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χάνει τους πόρους της με αυξανόμενο ρυθμό, επειδή όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του παραγόμενου πλούτου θα πρέπει να καταβάλλεται στους πιστωτές εξωτερικού χρέους υπό τη μορφή τόκων επί του χρέους που διογκώνεται.
 
Παράλληλα, προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξάνει συνεχώς την φορολογία προκειμένου να σταθεροποιήσει τα έσοδα της, γεγονός που θα πλήξει τις επενδύσεις και μακροπρόθεσμα τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η κατάσταση θα έχει ως αποτέλεσμα οι πιο πλούσιοι και ευέλικτοι κλάδοι να μεταφερθούν στο εξωτερικό και να αυξηθεί η “αιμορραγία” της οικονομίας.

 Ωστόσο, η Moody’s επισημαίνει ότι και οι δύο χώρες μπορούν να αποφύγουν το καταστροφικό σενάριο αλλά το “το παράθυρο της ευκαιρίας δεν θα είναι ανοικτό επ’ αόριστον”, ενώ ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει.

Αναφορικά με την ικανότητα να επιβάλλει τα απαιτούμενα μέτρα ο οίκος σημειώνει: “Η υποβάθμιση στο A2 της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζει την ισχύουσα άποψή μας ότι παρότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα μέτρα που πρέπει να λάβει για να “κλείσει τις μακροχρόνιες πληγές της”, είναι αμφίβολο κατά πόσο επιτυχημένη θα είναι η εφαρμογή τους”.

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής οίκος είχε υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία στις 22 Δεκεμβρίου, αλλά λιγότερο απ’ ότι αναμενόταν, κάνοντας αναλυτές να μιλούν γιά “βελούδινη υποβάθμιση” και προκαλώντας άνοδο στο Χρηματιστήριο και υποχώρηση στα spreads.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε