Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Μοσκοβισί: “Τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας για ανάκαμψη”

Μοσκοβισί: “Τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας για ανάκαμψη”

 «Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παρέχει μια ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να γυρίσει σελίδα μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και να οικοδομήσει μια ισχυρή ανάκαμψη» ανέφερε σε δηλώσεις του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η ισχυρή ανάκαμψη ωστόσο, «προϋποθέτει τη συνέχιση των προσπαθειών για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όπως η υλοποίηση της στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια, η διασφάλιση των καλύτερων διεθνών πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης και η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. Στην συνάντηση όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, ο επίτροπος καλωσόρισε το γεγονός ότι υπάρχει η πρόθεση να ολοκληρωθούν τραπεζικές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά και να επιλυθούν προκλήσεις που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν. «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές και όλους τους θεσμικούς εταίρους, προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα και η χώρα να μπορεί να σταθεί και πάλι στα δυο της πόδια» πρόσθεσε.

Η ΕΕΤ συναντήθηκε αρχικά με ομάδα ελλήνων ευρωβουλευτών υπό το συντονισμό του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη. Η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ συνάντησε επίσης τον επίτροπο Δημήτριο Αβραμόπουλο, αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και, τέλος, συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σε όλες τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις αγορές και το τραπεζικό σύστημα μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Τονίστηκε όμως παράλληλα, ότι οι προκλήσεις παραμένουν και είναι σημαντικές, όπως κυρίως η ανάκτηση της επενδυτικής και καταθετικής εμπιστοσύνης, η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές, η αύξηση της ρευστότητας και γενικότερα η επιστροφή σε υψηλό και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης – κρίσιμη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που κληροδότησε η κρίση.

Η ΕΕΤ κατά τις συναντήσεις, τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν με συνέπεια οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με την πρόσφατη συμφωνία και να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τη δημιουργία μια σύγχρονης ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής οικονομίας και την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά. Επίσης, εκδήλωσε προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές την επιθυμία και διάθεση να συνεργαστεί στενά και σε επίπεδο επιτροπών και κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση αυτή.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Ν. Καραμούζης δήλωσε για λογαριασμό της ΕΕΤ ότι «η σταθερή βελτίωση των συνθηκών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και της ελληνικής οικονομίας είναι υπόθεση όλων μας. Οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε τις θετικές εξελίξεις και τις σημαντικές προσαρμογές που έχουν ήδη υλοποιηθεί, και να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τα προβλήματα που κληροδότησε η μεγάλη κρίση των τελευταίων ετών».

«Η ΕΕΤ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να καταθέτει προτάσεις και να συνεργάζεται με όλους τους φορείς με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των αγορών στην προοπτική της χώρας, την ολοκληρωμένη ενημέρωση, την αύξηση των επενδύσεων, τον εξωστρεφή δυναμικό προσανατολισμό της οικονομίας, την ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, διότι αποτελούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για την υγιή ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου και την ικανότητά του να χρηματοδοτήσει την οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.

Στη αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, συμμετείχαν ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου και πρόεδρος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Τράπεζας Αττικής, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Σταύρος Ιωάννου, ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος της Επιτροπής Αγορών, Αθανάσιος Αρβανίτης και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ Χαρούλα Απαλαγάκη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε