Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μπαίνει στο κούρεμα η ΕΚΤ και πιθανότατα συμπαρασύρει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης

– Βενιζέλος: δυνάμεις στην Ευρώπη παίζουν με τη φωτιά
– Reuters : Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά αποφάσισε να χαρίσει στην Ελλάδα περίπου 15 δις ευρώ που ”έβγαλε” από ελληνικά ομόλογα
– Διαβάστε τη δήλωση βόμβα του Βέλγου τραπεζίτη Λικ Κοέν, που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ
– Περίεργη χρονικά σύμπτωση : Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσε ”κούρεμα” 75% των ελληνικών ομολόγων της

Το σημερινό eurogroup, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, πιθανότατα σηματοδοτεί την έγκριση του Psi, όπως προκύπτει και από τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Προσέξτε τη δήλωση που έκανε πριν από λίγο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λικ Κοέν : ” Αποφασίσαμε στο ευρωσύστημα ότι δεν επιθυμούμε να αποκομίσουμε κέρδη από τις συναλλαγές μας με την Ελλάδα και, όταν διανεμηθούν τα κέρδη των προηγουμένων ετών, κάθε κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιό μερίδιο θα διαθέσει για την Ελλάδα.Είναι ζήτημα των κυβερνήσεων να αποφασίσουν τι θα κάνουν”.

Πως μεταφράζεται αυτή η δήλωση;

– Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά ”μπαίνει” στο κούρεμα βοηθώντας πολύ στο κλείσιμο της τρύπας ώστε να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος από το 2020.
– Στα ”συρτάρια” της βρίσκονται ελληνικά ομόλογα που ενώ υποτίθεται πως αξίζουν πάνω από 50 δις ευρώ η ΕΚΤ τα αγόρασε με λιγότερα από 40 δις ευρώ.
– Συνεπώς χονδρικά η ΕΚΤ έχει ένα λογιστικό κέρδος περίπου 15 δις ευρώ που είναι διατεθειμένη να το χαρίσει, ώστε να κλείσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Από τα μισόλογα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου προκύπτει πως η ΕΚΤ εκπέμπει ανάλογο σήμα προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ώστε να την ακολουθήσουν στο κούρεμα.
”Δεν είναι σαφές αν η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου θα πρέπει να αποδεχτεί ζημιές, όπως οι ιδιώτες επενδυτές, από το δικό της χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων”.

Η κεντρική τράπεζα του Βελγίου έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2010.
Δεν είναι δηλαδή πολλά τα λεφτά που θα χάσει, είναι όμως δυνατός ο συμβολισμός από την καρδιά της Ευρώπης.

Επικεφαλής οικονομολόγος ΕΚΤ : Από Δευτέρα κλείνουν δάνειο και κούρεμα

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι οι γεμάτες νόημα δηλώσεις του Γιοργκ Ασμουσεν, υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
”Αν το Eurogroup μπορέσει να καταλήξει σε θετική πολιτική απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) μπορεί να ξεκινήσει αμέσως και να ολοκληρωθεί εγκαίρως” δήλωσε στο Reuters ενώ πρόσθεσε πως ενδεχόμενη χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Σε ”κούρεμα” 75% των ελληνικών ομολόγων της προχώρησε η γαλλική τράπεζα BNP Paribas  
   

Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas προχώρησε στο “κούρεμα” κατά 75% των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, όπως προκύπτει από λογιστικά στοιχεία τετάρτου τριμήνου 2011, που έδωσε στη δημοσιότητα.

 Η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα κατέγραψε στο ίδιο τρίμηνο ζημιά ύψους 567 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, στις οποίες προχώρησε η τράπεζα, σε συνδυασμό με τη ζημιά από τα ελληνικά ομόλογα, οδήγησαν στη μείωση των καθαρών κερδών της κατά 50,6% σε 765 εκατ. ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, ήταν υψηλότερα σε σχέση με τα 574 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε