Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Μπαρόζο: Εγγυημένο έως και το 30% των νέων ομολόγων από το ΕΤΧΣ

Μπαρόζο: Εγγυημένο έως και το 30% των νέων ομολόγων από το ΕΤΧΣ

Έτοιμο και λειτουργικό είναι πλέον το διευρυμένο κι ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“Η Σλοβακία ψήφισε το πακέτο, έτσι το Ταμείο είναι ήδη λειτουργικό. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρει το ΕΤΧΣ ως εργαλείο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών”, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από τη Γαλλία, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβε ακόμα την έκκλησή του για “συντονισμένη δράση” σε ολόκληρη την Ευρώπη για πιο γρήγορη και αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επίσης, εξήγησε ότι “προϋπόθεση πριν από κάθε ανακεφαλαιοποίηση είναι η τράπεζα να έχει σταματήσει τις χορηγήσεις μερισμάτων ή μπόνους”. “Οι πολίτες δεν μπορούν να αντιληφθούν τέτοιες χορηγίες όταν βλέπουν να χρησιμοποιούνται τεράστια κυβερνητικά κονδύλια για την στήριξη των τραπεζών”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την υιοθέτηση ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, διότι “ο χρηματοοικονομικός κλάδος πρέπει επίσης να καταθέσει τη συμβολή του για την υπέρβαση της κρίσης”.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει δήλωση αξιωματούχου των Βρυξελλών, ο οποίος θεωρεί ότι το ΕΤΧΣ θα μπορεί να εγγυάται από το 20% έως το 30% των νέων ομολόγων που θα εκδίδουν οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης που έχουν μπει στο στόχαστρο των αγορών.

Νωρίτερα, ο Πορτογάλος επικεφαλής της Ε.Ε. είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο των επαφών του για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Οι Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ.Μπαρόζο για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την ελληνική κατάσταση, αλλά και για θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:

Επιταχύνονται οι εξελίξεις – Ο Τρισέ βάζει το μαχαίρι στο λαιμό – Απειλεί την Ευρώπη πως θα αφήσει την Ελλάδα χωρίς χρήματα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε