Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μπαρόζο και Λαγκάρντ ψηφίζουν ..Ελλάδα

Μηνύματα στήριξης της χώρας μας από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, ενώ ο Τρισέ οραματίζεται μία συνομοσπονδιακή ευρωπαική κυβέρνηση.
 

Ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ηρεμήσουν τις οικονομικές ανησυχίες που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, από την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων έως την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
 
«Θέλω να είμαι σαφής. Η ΕΕ και το ευρώ είναι ισχυρά και ανθεκτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ. Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί, αν η Ελλάδα θα επιτύχει τις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους της, αλλά τόνισε τις δηλώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
«Είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και μόλις τώρα έκαναν σημαντικές δηλώσεις ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο.
 
Σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.
«Νομίζω ότι όλοι οι εταίροι – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ ή οι χώρες της Ευρωζώνης – είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και θα αναδιαρθρωθεί κατάλληλα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι , που απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, από τη ζώνη του ευρώ. Μιλώντας σε φλαμανδόφωνο ραδιοσταθμό επεσήμανε πως “αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσο λύσεις”.

“Το ευρώ ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερο απ’ ό,τι σήμερα”, δήλωσε ο Ρομπάι στο VRT. “Οι χρηματαγορές παρατηρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση επί των χωρών αυτών, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που οι ίδιες εκπόνησαν”, πρόσθεσε.

 
Ο κ. Ζαλμ, που διατέλεσε επί 12 χρόνια έως το 2007 υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ότι αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, η Ευρώπη θα περιπέσει σε μία ύφεση χειρότερη από αυτή της δεκαετίας του ’30, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. «Θα έχουμε μία ύφεση, η οποία θα κάνει την αντίστοιχη της δεκαετίας του 1930 να μοιάζει με τίποτε», δήλωσε ο Ολλανδός πολιτικός σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, μεταδίδει το Ρόιτερ.
 
Ο ίδιος διαφώνησε με την πρόταση του πρώην Επιτρόπου της Ολλανδίας στην ΕΕ Φριτς Μπολκενστάιν να τεθεί η Ελλάδα εκτός του ευρώ. «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η λύση. Η επόμενη σημείωση θα είναι ότι θα πρέπει να φύγει η Ιταλία από την Ευρωζώνη, μετά η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και αν αυτό συνεχισθεί θα μείνουν μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι μία καλή εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Ζαλμ.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
 
Τα ευρωπαϊκά κείμενα και οι εθνικές νομοθεσίες που “θα επιτρέψουν την στενότερη επιτήρηση των δημοσιονομικών εξελίξεων σε εθνικό επίπεδο” και πρέπει να υιοθετηθούν εντός “ολίγων ημερών”, είναι επιτακτικής σημασίας, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ομιλία του στο Institut Montaigne στο Παρίσι.
 
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι είναι επείγουσα η εφαρμογή των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου για την Ελλάδα: “αυτό είναι επίσης επείγουσας και επιτακτικής σημασίας, η εφαρμογή του συνόλου των αποφάσεων”, είπε.
 
“Δεν υπάρχει πλέον σκιά αμφιβολίας” για το γεγονός ότι η κρίση “έχει ξεκάθαρα αποκαλύψει ότι η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως ουσιαστικής σημασίας”, για την ανάδειξη “μίας συναίνεσης για την εξαιρετικά σημαντική ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης”.
 
“Θα έχουμε εντός του προσεχούς διαστήματος ένα νέο όργανο επιτήρησης των μακρο-οικονομικών πολιτικών, των δεικτών ανταγωνιστικότητας και των ανισοτήτων στη ζώνη του ευρώ”, πρόσθεσε.
 
Μακροπρόθεσμα, “μπορούμε να φαντασθούμε μία συνομοσπονδιακή κυβέρνηση με έναν υπουργό Οικονομικών που θα μπορεί να διασφαλίσει το σύνολο της διακυβέρνησης της ευρωζώνης και να επιβάλει τη μία ή την άλλη απόφαση”, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ διευκρινίζοντας ότι το πρόσωπο αυτό θα έχει την ευθύνη να υποστηρίξει “την ευρωπαϊκή θέση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις” σε χρηματοπιστωτικό επίπεδο.
 
Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε