Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπερνάκι: Οι Ευρωπαίοι προκαλούν εντάσεις στις αγορές

Μπερνάκι: Οι Ευρωπαίοι προκαλούν εντάσεις στις αγορές

Για όλα τα κακά της αμερικανικής οικονομίας φταίνε οι Ευρωπαίοι και η κρίση στην ευρωζώνη επιμένουν οι Αμερικανοί. Αυτή τη φορά, το «μήνυμα» έστειλε ο πρόεδρος της FED.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν πολλά ακόμη για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην ευρωζώνη. Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση των τραπεζών στην ευρωζώνη είπε καταθέτοντας σε κοινή επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Παρ’ όλ’ αυτά, η κατάσταση στην Ευρώπη θέτει σημαντικούς κινδύνους για το χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομία των ΗΠΑ και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά», είπε. Επίσης, τόνισε πως η κρίση στην Ευρώπη πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές, δημιουργεί πιέσεις για τις αμερικανικές αγορές και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς ενώ μειώνει την πίστη τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγικών δυνάμεων.

«Οι ανησυχίες για τα κρατικά χρέη και την υγεία των τραπεζών σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να προκαλούν εντάσεις στις παγκόσμιες χρηματαγορές», σημείωσε. Επανέλαβε ότι η FED είναι «έτοιμη» να παρέμβει εάν αυτό είναι απαραίτητο για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη όσο ο πληθωρισμός παραμένει τιθασευμένος κι υπό έλεγχο.

Εκτίμησε επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ έχει πλέον προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει ακόμη και μια πολύ σοβαρή ύφεση, απορροφώντας σοκ από την κρίση στην ευρωζώνη.

Η Fed «έχει κάνει βήματα για να εξασφαλίσει ότι είμαστε όσο πιο έτοιμοι είναι δυνατόν. . . και είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει το χρηματοοικονομικό μας σύστημα», είπε ο Μπερνάνκι.

Καθώς συνεχίζει να μελετάται το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή ‘διάσωση’ για τις ισπανικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας, ο Μπερνάνκι είπε πως παρά την δράση που έχει αναληφθεί ήδη στην ΕΕ, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω κινήσεις. Οι προτεραιότητες που έθεσε ήταν: «να σταθεροποιηθούν οι τράπεζες στην ευρωζώνη, να καθησυχαστούν οι φόβοι των αγορών για τα δημοσιονομικά των κρατών, να επιτευχθεί ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που να λειτουργεί για την ευρωζώνη και να μπουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη».

Αν και το κύριο παρεμβατικό επιτόκιο της Fed ήδη βρίσκεται κοντά στο μηδέν, ο Μπερνάνκι είπε στο Κογκρέσο ότι η διοίκηση της τράπεζας είναι έτοιμη να «τροποποιήσει» το ύψος των κρατικών ομολόγων που διακρατεί για να «προωθήσει μια ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FED: Έτοιμη να δράσει εάν η κρίση κλιμακωθεί στην ευρωζώνη

“Ελπίζω 17 Ιουνίου οι Έλληνες να ψηφίσουν ευρώ”

Βάζει νερό στο κρασί της η Μέρκελ για το Ταμείο χρέους

Τριπλό “χαστούκι” από Fitch στις ισπανικές τράπεζες

S&P: Τεράστιες οι ζημιές των ισπανικών τραπεζών μέχρι το τέλος του 2013

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε