Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μπλόκο από κυβέρνηση και τράπεζες στους θεσμούς – Καμία πώληση κόκκινων δανείων

Μπλόκο από κυβέρνηση και τράπεζες στους θεσμούς – Καμία πώληση κόκκινων δανείων

Κοινό μέτωπο κυβέρνησης και ελληνικών τραπεζών απέναντι στο κουαρτέτο για τα ¨κόκκινα¨ δάνεια.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης συμφωνήθηκε κοινή διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η εξαίρεση από την πώληση σε ¨κοράκια¨ συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr η συμφωνία αφορά πρωτίστως τα στεγαστικά με υποθήκη πρώτης κατοικίας και τα επιχειρηματικά των μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον συμφωνήθηκε οι τράπεζες να μην πουλήσουν δάνεια, γιατί όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση δεν έχουν ενδιαφέρον να το κάνουν, αλλά να προχωρήσουν σε ρύθμιση των ¨κόκκινων¨ δανείων σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, το Προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) και οι διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Κοινή διαπίστωση στη σύσκεψη ήταν πως οι τράπεζες μετά την έγκαιρη και επιτυχημένη ανακεφαλαιποίηση τους, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις όποιες αναταράξεις των διεθνών αγορών.

Επίσης, διαπιστώθηκε πως οι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Ακόμη υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.

 

Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε.Τ. και των αρμόδιων υπουργείων, ανάλογα με το συγκεκριμένο θέμα που θα συζητείται κάθε φορά. Η εν λόγω Επιτροπή θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε