Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Να σώσει το ευρώ η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα”

Δραματική έκκληση από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, την ώρα που η Μέρκελ ”έστησε” στο ραντεβού της τους Σαρκοζί και Μόντι καθυστερώντας τη μίνι σύνοδο κορυφής.

“Η ΕΚΤ θα πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη”, τόνισε ο Ζιπέ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, λίγες ώρες πριν από την σύνοδο Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας στο Στρασβούργο.

Ο Ζιπέ υπογράμμισε επίσης πως η κρίση πλήττει όλες τις οικονομίες των ευρωζώνης, ακόμα και τις πλέον ισχυρές.

Η δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά χρέους, που επιθυμεί η Γαλλία, είναι ο βασικός λόγος διαφωνίας με την Γερμανία, η οποία από την πλευρά της επιθυμεί την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

“Η Γαλλία δεν ήταν ποτέ αντίθετη στην αναθεώρηση των συνθηκών, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο και τώρα πρόκειται για έκτακτη ανάγκη”, τόνισε ο γάλλος υπουργός.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ξεκίνησε μία ”μίνι” σύνοδος κορυφής στο Στρασβούργο, όπου ο Νικολά Σαρκοζί συναντάται με την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ και το νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Αξιοσημείωτο είναι πως η συνάντηση δεν ξεκίνησε στην ώρα της διότι η Μέρκελ καθυστέρησε να φτάσει, και κάποιοι υποστηρίζουν πως το έκανε εσκεμμένα για να δείξει ποιός, μάλλον ποιά είναι το ”αφεντικό”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε