Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

«Ναι» στη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά υπό όρους

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται από όλη την Ευρώπη, η Γερμανία εμφανίζεται διαλλακτική το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά θέτει συγκεκριμένους όρους.

Η Γερμανία δηλώνει τώρα ότι μπορεί να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξιώνει από τα μέλη της ευρωζώνης να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

Το Βερολίνο θέτει τρεις όρους για να συναινέσει σε οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα 

– Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές
– Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση 
– Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση επιπρόσθετων εργαλείων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη. 

Ο όρος για δράση, ως τελευταίο καταφύγιο, είναι να έχει εξαντληθεί το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων, τονίζει η γερμανική πλευρά και κρίνει ως απαραίτητη την ουσιαστική συμβολή του ΔΝΤ. 

Την ίδια στιγμή και οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που συναντήθηκαν στο Βερολίνο εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην σκληρή στάση της Μέρκελ προς την Ελλάδα. Ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να βλέπει την καγκελάριο να εμμένει στη θέση της και να μην επιτρέπει στον εαυτό της να δεχθεί οποιεσδήποτε παραχωρήσεις. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε δήλωσε ότι ένα σταθερό ευρώ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να ζημιωθεί η εικόνα της ευρωπαϊκής ενιαίας νομισματικής μονάδας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε