Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

«Ναι» της Γερμανίας στο short selling, αντίθετη η Βρετανία

ΦΩΤΟ REUTERS

Λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ στο Παρίσι και ενώ τα διεθνή χρηματιστήρια εξακολουθούν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, η Γερμανία δίνει την… ευχή της για πλήρη απαγόρευση του short selling σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα ότι είναι υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της λεγόμενης πρακτικής των «ανοικτών πωλήσεων» (short selling) σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έκανε γνωστό ότι τάσσεται υπέρ της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της πρακτικής αυτής και χαιρέτισε τις σχετικές αποφάσεις επ’ αυτού από μέρους της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο επέβαλαν απαγόρευση της πρακτικής των ανοικτών πωλήσεων στα χρηματιστήριά τους, καθώς και σε όλες τις χρηματαγορές.

«Δεσμευόμαστε σε μια πλήρη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στην Ευρώπη, το μόνο μέτρο που μπορεί να εμποδίσει με αποφασιστικό τρόπο την καταστρεπτική κερδοσκοπία», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.

Η κερδοσκοπική αυτή πρακτική έχει στόχο τη μείωση της αξίας μετοχών ή ομολόγων και σε αυτή έχει αποδοθεί η ραγδαία πτώση των αξιών και η επιδείνωση της αστάθειας στις χρηματαγορές.

Αντίθετα από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο, η Βρετανία (με το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, αυτό του Σίτι) δεν έχει καμία πρόθεση να εφαρμόσει το μέτρο. Εκπρόσωπος της βρετανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (FSA), ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε πως «δεν προβλέπουμε σήμερα την επιβολή απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέρμα το short selling για να σταματήσει η κατρακύλα στα χρηματιστήρια

Προσπαθούν να αποτρέψουν νεα κατρακύλα – Απαγορεύθηκε το short selling

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε