Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

“Ναυάγιο” στο Ecofin για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών

“Ναυάγιο” στο Ecofin για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών

 Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ απέτυχαν σήμερα στο Ecofin να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες υπό την ΕΚΤ.

Το Ecofin θα ξανασυνεδριάσει εκτάκτως στις 12 Δεκεμβρίου, προκειμένου οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ να αντεπεξέλθουν στη δέσμευση της ΕΕ για τη δημιουργία ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα ως την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι η δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού θα αποτελούσε ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος για την αποφυγή νέων κρίσεων στο μέλλον. Όμως οι υπουργοί οικονομικών δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν ούτε στη δομή, αλλά ούτε και στο χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του μηχανισμού αυτού.

Όπως όλα δείχνουν, τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία ως το τέλος του χρόνου είναι περιορισμένα, καθώς η Γερμανία εμμένει στη θέση της ότι μόνο οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Επιπλέον, το Βερολίνο προβάλει ενστάσεις όχι μόνο για τον αριθμό των τραπεζών που θα περιλαμβάνει ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, αλλά και για το ρόλο της ΕΚΤ και για τα χρονοδιαγράμματα.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο όταν επιβλέπει τράπεζες», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, ζητά να τεθούν περί τις 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αστυνομεύει όλες τις τράπεζες στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος εποπτείας και να αποφύγει μια προσέγγιση δύο ταχυτήτων», δήλωσε ο Μοσκοβισί. Η ΕΚΤ πρέπει να επιβλέπει όλες τις τράπεζες με ευρωπαϊκό διαβατήριο», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. «Δεν υποστηρίζουμε ένα διπλό σύστημα επίβλεψης, το οποίο θα έθετε υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη ενός ενιαίου συστήματος για ορισμένες τράπεζες», φαίνεται να δήλωσε ο Μοσκοβισί στη διάρκεια μιας δημόσιας ανταλλαγής απόψεων με συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η Γαλλία, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία ζητούν επειγόντως να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου που προβλέπουν τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, από 1ης Ιανουαρίου 2013. Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουνίου, η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα παρείχε τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), χωρίς να εγγράφεται το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα κρατικά χρέη.

Όμως η Γερμανία ζητάει περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες.

Το Βερολίνο εκφράζει την ανησυχία του ότι το επικείμενο σχέδιο θα δημιουργήσει ένα σύστημα βάσει του οποίου η Γερμανία θα «φορτωθεί» να πληρώσει το κόστος των αδύναμων τραπεζών. Είναι επίσης επιφυλακτικό σχετικά με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

Για το λόγο αυτό ο Β. Σόιμπλε τόνισε σήμερα ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο οι προβληματικές τράπεζες θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης στο άμεσο μέλλον.

Επιπλέον, ενστάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών δημιουργίας τραπεζικής εποπτείας έχουν προβάλει ξεκάθαρα η Ολλανδία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία.

Την ίδια στιγμή η Βρετανία θέλει η επιρροή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμορφωθεί, κατά τρόπο που να μην επηρεάζει το Λονδίνο.

Τέλος, άγνωστο παραμένει υπό ποιο καθεστώς θα ενταχθούν στον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας ευρωπαϊκών τραπεζών, οι χώρες εκτός ευρωζώνης που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Βοήθεια ύψους 37 δισ. ευρώ θα λάβει η Ισπανία για τις τράπεζες”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε