Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Νέα μέτρα για… μείωση φόρων !

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Δύο δισ. θα βγουν από τη μια τσέπη για να μπουν στην άλλη
– Πρεμιέρα “διαλόγου” και στο βάθος … άλλοι φόροι
– Ποιοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου

«Πρεμιέρα» σήμερα του εθνικού διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, όμως οι προσδοκίες για βελτιώσεις ενδέχεται να μείνουν και στα «χαρτιά» αν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν καταφέρει να πείσει την τρόϊκα ότι για κάθε φόρο που μειώνει μπορεί να βρει μέτρα.. ισοδύναμου αποτελέσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ναι μεν ο έλληνας υπουργός επιδιώκει μέσω του νέου φορονομοσχεδίου την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ή χαμηλότερη φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όμως οι ξένοι πιστωτές θα ανάψουν «πράσινο φως» μόνον αν βεβαιωθούν ότι τα έσοδα που θα λείψουν από τα κρατικά ταμεία θα αναπληρωθούν από άλλα αντίστοιχα.

Ο «άσος» που κρατάει στο «μανίκι» του ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι η ..περιβόητη πάταξη της φοροδιαφυγής.
Και αυτό γιατί οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο έλληνας υπουργός θα επιχειρήσει να πείσει την τρόϊκα να εγγραφούν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Σεπτεμβρίου έσοδα από τη φοροδιαφυγή ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2012.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μεσοπρόθεσμο ύστερα από απαίτηση της τρόικα τα προσδοκώμενα έσοδα του 2012 από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι… μηδενικά.

Αν πειστεί η τρόικα ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις συντελεστών (Φ.Π.Α., φόρος επιχειρήσεων, φόροι μεταβιβάσεων) στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τη σύνταξη του οποίου ο διάλογος ξεκινά σήμερα Δευτέρα.

Το πρώτο βήμα για να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής» -το οποίο θα κληθεί να εκτιμήσει η τρόϊκα και να δεχτεί τις εισηγήσεις του υπουργού- έγινε με την κατάθεση τροπολογίας στην οποία μεταξύ, των άλλων, προβλέπεται η απομάκρυνση των εφόρων των 36 μεγαλυτέρων Εφοριών της χώρας καθώς και των προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ, με μια απλή υπουργική απόφαση.

Οι έφοροι θα αξιολογούνται βάσει ποσοτικών τριμηνιαίων στόχων και όσοι αδυνατούν να τους πιάσουν θα αντικαθίστανται και θα μπαίνουν στο “ψυγείο”, ενώ συστήνεται υπερ-εφορία για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Φορολογίας Ανωνύμων Βιομηχανικών Εταιριών (ΦΑΒΕ) μετονομάζεται σε ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Σε αυτήν θα υπαχθούν οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις όλης της χώρας με τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα περάσουν από “κόσκινο” παλιές φορολογικές υποθέσεις: Σε διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο τονίζεται ότι συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης άμισθη επιτροπή για εξέταση παλιών υποθέσεων, με σκοπό τον περαιτέρω ή μη έλεγχο αυτών, για τις οποίες, λόγω παλαιότητας και αμφίβολης απόδοσης ωφελημάτων για το Δημόσιο ή διαπίστωσης παραπτωμάτων, ο έλεγχος κρίνεται ατελέσφορος.

Επίσης, προωθείται νέο αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής τιμολογίων και αποδείξεων λιανικής, μέσω του οποίου θα ενημερώνονται απευθείας τα κεντρικά του υπουργείου Οικονομικών, υιοθετείται on line σύστημα παρακολούθησης των πρατηρίων καυσίμων και προχωρούν οι διαδικασίες για άμεση πρόσληψη 100 ιδιωτών (δικηγόροι, λογιστές) για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για το σχέδιο αυτό θα ενημερώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τους επικεφαλής της τρόικα οι οποίοι έρχονται στην Αθήνα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση ο εθνικός διάλογος για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ξεκινά σήμερα το μεσημέρι με την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στην Καραγεώργη Σερβίας. Στις έγγραφες προσκλήσεις του υπουργού Οικονομικών έως τώρα έχουν απαντήσει ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Με βάση τις προτάσεις που θα υποβληθούν κατά τη διαδικασία του διαλόγου, το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξει στις αλλαγές οι οποίες θα αφορούν στο σύνολο του φορολογικού συστήματος.

Οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τις φοροαπαλλαγές οι οποίες θα επανεξεταστούν, τη φορολογία επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της μείωση της όπως και αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές το φθινόπωρο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε