Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα μέτρα παίρνει ο Μόντι στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ετοιμάζει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την απελευθέρωση της αγοράς, όπως αναφέρει, σήμερα, όλος ο Τύπος.

Ο ίδιος ο Μόντι, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι ”οι παρεμβάσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν μέσα στους επόμενους δυο μήνες”.

Οι τομείς που αναμένεται να θιγούν, στην πρώτη αυτή φάση, είναι εκείνοι των ταξί (με πιθανή αύξηση των αδειών) των φαρμακείων (με τη δυνατότητα και για άλλα καταστήματα να πωλούν συγκεκριμένες κατηγορίες βασικών φαρμάκων) και των βενζινοπωλών που, σύμφωνα με τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης , θα πωλούν καύσιμα πολλών πετρελαϊκών εταιριών.

Η αντίδραση των ενδιαφερομένων ήταν άμεση και σαφώς αρνητική: Τα συνδικάτα των ιδιοκτητών ταξί, έκαναν γνωστό ότι είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε θεαματικές κινητοποιήσεις, και ότι μπορούν να παραλύσουν την κίνηση στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βρει συμβιβαστική λύση, φέρεται να σχεδιάζει ένα είδος αποζημίωσης για τους ιδιοκτήτες ταξί που αγόρασαν, έναντι πολύ υψηλών ποσών, τις άδειές τους στο παρελθόν.

Οι δε φαρμακοποιοί, απαντούν ότι με το θέμα που θέτει η κυβέρνηση, θα πρέπει να ασχοληθεί ειδική επιτροπή του ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων και πριν υπάρξει η σχετική γνωμοδότηση δεν πρέπει να ληφθούν άλλες σχετικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Πετρελαϊκής Ένωσης Ιταλίας, Πασκουάλε Ντε Βίτα, με την σειρά του, απορρίπτει την απελευθέρωση της διάθεσης των καυσίμων.Οι εγκαταστάσεις των βενζινοπωλών, έχουν φτιαχτεί από τις πετρελαϊκές εταιρίες, οι οποίες αναλαμβάνουν και τη συντήρηση. Εγκαταστάσεις που διατίθενται δωρεάν στους ιδιοκτήτες των πρατηρίων, για να πωλούν την βενζίνη μας. Είναι ασύλληπτο, κατά συνέπεια, να μπορούν να προμηθεύονται και να διαθέτουν και άλλα καύσιμα, τονίζει ο Ντε Βίτα.

Από τη Δευτέρα, η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί, από την στιγμή που ο υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Κορράντο Πάσσερα, επιβεβαίωσε, πρόσφατα, ότι υπάρχουν τρομερές αντιστάσεις από συγκεκριμένα λόμπυ, ενώ μεγάλο μέρος της ιταλικής, μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, δηλώνει έτοιμο να ζητήσει διορθωτικές παρεμβάσεις και σημαντικές αλλαγές από τον Μάριο Μόντι και να στηρίξει, παράλληλα, ενδεχόμενες κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε