Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέα μέτρα προανήγγειλε ο πρόεδρος της FED

Αισιόδοξος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ο Μπεν Μπερνάκι, δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων αλλά δεν αποκάλυψε ποια θα είναι αυτά.

Η ομιλία του προέδρου της FED αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον και μάλιστα έδωσε ώθηση στη Wall Street. Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ανάπτυξη της οικονομίας «ηπιότερη της αναμενόμενης και προς το παρόν ανολοκλήρωτη», έστω κι αν η ανάπτυξη αυτή το 2011 θα εδραιωθεί.

«Άρα πρέπει να ληφθούν από την Fed και πρόσθετα νομισματικά μέτρα, γιά να υποστηριχθεί η ομοσπονδιακή οικονομία», τόνισε.

«Η νομισματική μας επιτροπή προτίθεται να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα, προς το συμφέρον της οικονομίας μας στη διάρκεια του β’ εξαμήνου, έστω κι αν φανούν επώδυνα, εάν τούτο αποδειχθεί αναγκαίο, θα ληφθούν δε τα μέτρα αυτά ιδίως στην περίπτωση που η επιδείνωση της οικονομίας μας προκύψει μεγάλη», συμπλήρωσε ο Μπερνάκι.

Παρά τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται, σε ετήσια βάση, με τον ήπιο ρυθμό ανάπτυξης +1,6%, ανακοινώθηκε νωρίτερα. Κατά τους αναλυτές, παρόμοια ανάπτυξη δεν μειώνει το υψηλό στο διάστημα μιας γενιάς ποσοστό ανέργων.

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα που η Fed προμηθεύεται, ο κ. Μπερνάνκι ανέφερε στην ίδια ομιλία του ότι «με αυτά κατέστη δυνατόν να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια της Fed, ενώ δεν απέκλεισε η Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει στο μέλλον κι άλλα ομόλογα της ίδιας κατηγορίας, ώστε λόγω του σωρευτικού αριθμού των να ξεπερνά τα όποια μειονεκτήματα από την κατοχή τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FED ότι δεν θα ήταν κατάλληλο να μειωθούν έτι περαιτέρω τα δανειστικά επιτόκια της Fed, ή να αλλάξει ο στόχος της για τον ρυθμό του πληθωρισμού, προκρίνοντας αντιθέτως τη διατήρηση των ισχυόντων δανειστικών επιτοκίων έστω γιά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έκρινε δε μηδενικό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή πρακτικά μηδενικούς πληθωρισμό κι ανάπτυξη.

Τα μέτρα που ενδέχεται να λάβει επιπροσθέτως η Fed, γιά να υποστηριχθεί ο ήπιος, έστω, ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, ο Μπερνάνκι αρνήθηκε να τα αποκαλύψει. Όσον αφορά την ανεργία, ο επισήμανε ότι «αυτή κατέστη πιο ήπια κατά τους τελευταίους λίγους μήνες, όμως ακόμα δεν υποχώρησε στο επιθυμητό από την ηγεσία της Fed επίπεδο».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε