Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Νέα παρέμβαση για τις εκλογές: “Περιμένω από τη νέα κυβέρνηση να αναζητήσει συναίνεση”

Νέα παρέμβαση για τις εκλογές: “Περιμένω από τη νέα κυβέρνηση να αναζητήσει συναίνεση”

Η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μοιάζει να έχει “τελειώσει” σύμφωνα με τον Γιόργκ Άσμουσεν, μέλος της ΕΚΤ, που δεν απέφυγε την παρέμβαση ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Άσμουσεν πλέον εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με το χρέος των χωρών τους. “Την μπάλα την έχουν οι κυβερνήσεις, πρέπει να αναλάβουν δράση”, δήλωσε στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Οι δανειστές μας δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως οι εκλογές της 6ης Μαΐου προκαλέσουν αστάθεια και θέσουν υπό αμφισβήτηση το οικονομικό πρόβλημα που μας έχουν επιβάλει.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της ΕΚΤ έγινε απλά ένας από τους πολλούς που κάλεσαν την κυβέρνηση που θα προκύψει να αναζητήσει τη συναίνεση.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ότι οι εκλογές στην Ελλάδα και την Ισπανία θα “θάψουν” την πρόθεση για μεταρρυθμίσεις δήλωσε: “Αυτό που αναμένω είναι ότι οι κυβερνήσεις θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Και πρόσθεσε: “Αναμένω ότι, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές στην Ελλάδα, θα υιοθετήσει πλήρως το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί με μία όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική συναίνεση”.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη λιτότητα καθώς, όπως λέει, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα.

“Τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πλήξουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη αλλά μακροπρόθεσμα τα ισχυρότερα δημόσια δημοσιονομικά μεγέθη θα εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων… Θα πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος: Ποια είναι η εναλλακτική; Η προτεινόμενη εναλλακτική της αντιμετώπισης της χαμηλής ανάπτυξης με περισσότερο χρέος, είναι απλά μια ψευδαίσθηση” είπε.

“Το χειρότερο μέρος της κρίσης μοιάζει να έχει τελειώσει, αλλά η κρίση του κρατικού χρέους και του χρέος των ιδιωτών σε ορισμένες χώρες της περιοχής του ευρώ ξεκάθαρα δεν έχει τελειώσει”, εκτίμησε πάντως.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, ο Άσμουσεν εκτίμησε πως ο κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός εξαιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου μοιάζει να έχει περιοριστεί προς το παρόν.
“Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το 2% την επόμενη χρονιά”, πρόσθεσε. “Ως τώρα δεν βλέπουμε ενδείξεις περαιτέρω συνεπειών από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου”.

“Η ΕΚΤ ήταν σε ορισμένες στιγμές της κρίσης ο μόνος θεσμός ο οποίος μπορούσε να δράσει. Αλλά θα έπρεπε τα πράγματα να παραμείνουν έτσι; Σαφώς όχι. Αυτός είναι ο λόγος που ο σχεδιασμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) είναι τόσο σημαντικός”, πρόσθεσε ο Άσμουσεν, αναφερόμενος στο μόνιμο ταμείο δανεισμού της ΕΕ.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης στα τέλη του περασμένου μήνα συμφώνησαν να αυξήσουν το ποσό που διαθέτει το λεγόμενο “τείχος προστασίας”, τα ταμεία έκτακτου δανεισμού χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, στα 700 δισ. ευρώ.

“Είναι προς το συμφέρον όλων των παραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας να έχουμε ένα ισχυρό τείχος προστασίας για να προστατευόμαστε από τον κίνδυνο που μπορεί να έλθει από ολόκληρη την υφήλιο, όχι μόνο από την Ευρώπη”, υποστήριξε ο Άσμουσεν. “Νομίζω ότι η Ευρώπη έκανε αυτό που όφειλε”.

“Έτσι τώρα θα ανέμενε κανείς από άλλες χώρες-μέλη του ΔΝΤ να. . . κάνουν τη συμβολή τους στην αύξηση των πόρων του Ταμείου. Αυτό θα έπρεπε να γίνει στις συναντήσεις της άνοιξης”. Οι συναντήσεις του ΔΝΤ αναμένονται αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Πέρα από τις πρόσφατες εντάσεις στις αγορές για το ισπανικό χρέος, τα επιτόκια του οποίου αυξάνονται, ο Άσμουσεν είπε ότι βλέπει μια σταθεροποίηση των χρηματαγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2014

“Η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε