Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Νέα σκληρότερα μέτρα προετοιμάζει η Μέρκελ

Νέα σκληρότερα μέτρα προετοιμάζει η Μέρκελ

Πριν από μία εβδομάδα, η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (BaFin) ανακοίνωσε την απαγόρευση του short selling.

Η Γερμανία σχεδιάζει να επεκτείνει τα μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία στις αγορές μετοχών και ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει την πώληση μετοχών από επενδυτές που δεν τις έχουν στην κατοχή τους – το λεγόμενο short selling ( ανοιχτές πωλήσεις) – για το σύνολο των εταιρικών τίτλων που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της χώρας. 

Πριν από μία εβδομάδα, η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (BaFin) ανακοίνωσε την απαγόρευση του short selling (ανοιχτές πωλήσεις) για τις μετοχές των δέκα μεγαλύτερων εταιριών του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Γερμανίας, καθώς επίσης και για τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης.
 
Επίσης, ανακοίνωσε την απαγόρευση αγοράς των λεγόμενων ασφάλιστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps ή CDS) μίας χώρας της Ευρωζώνης, εφόσον ο επενδυτής δεν έχει στην κατοχή του κρατικά ομόλογα της συγκεκριμένης χώρας. Η μονομερής κίνηση της Γερμανίας προκάλεσε αναστάτωση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς θεωρήθηκε ως αιφνιδιαστική. Ωστόσο, είχε σε γενικές γραμμές θετική απήχηση στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι εποπτικές αρχές των κεφαλαιαγορών των χωρών της Ευρώπης διεξάγουν εντατικές διαβουλεύσεις σε σχέση με τα μέτρα που εξήγγειλε η Γερμανία και είναι πιθανή η ανακοίνωση μίας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ τους, ακόμη και εντός της εβδομάδας. 

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να καταστήσει τα μέτρα κατά της κερδοσκοπίας μόνιμα, με τη ψήφιση σχετικού νόμου από τη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε