Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Νέα χτύπημα στο εισόδημα όλων – Μαχαίρι κόβονται 9 φοροαπαλλαγές – Παίρνει …φωτιά το εκκαθαριστικό

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

– Χάνονται άλλοι δύο μισθοί! – “Τσεκούρι” σε φοροαπαλλαγές-αφορολόγητο
– Αυξάνεται η έκτακτη εισφορά! – Αυξάνουν άλλους έμμεσους φόρους
– REUTERS: Η τρόικα και επιστρέφει την Τετάρτη

Τα μέτρα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι έχουν “κλειδώσει” και έτσι σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην ομάδα των επιθεωρητών, που δήλωσε «Ναι, η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι την Τετάρτη».

Το “νέα μέτρα δεν θα πάρουμε” που λέει η Κυβέρνηση, μάλλον μεταφράζεται σε “απλά θα επεκτείνουμε και θα κάνουμε πιο δυσβάσταχτα αυτά που ήδη έχουμε ανακοινώσει”.

Ο κ. Βενιζέλος θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ την ίδια ώρα μυστήριο καλύπτει την τύχη της επιστολής του με τα μέτρα προς το ΔΝΤ.

Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει τα όρια εισοδήματος πάνω από τα οποία δεν θα ισχύουν οι φοροαπαλλαγές όσο και τα υπόλοιπα κριτήρια που θα συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την κινητή ή και την ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.
Πολλές από τις φοροαπαλλαγές έχουν ήδη ψαλιδιστεί από το 2010, όπως για παράδειγµα οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδηµα.
Από φέτος οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν µέχρι πέρυσι εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδηµα.

Οι εννέα φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι:

– Η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας
– Οι ιατρικές δαπάνες
– Τα ασφάλιστρα ζωής
– Τα δίδακτρα για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα
– Το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν
– Ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
– Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες στα νησιά
– Το αφορολόγητο για αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή πρώτης κατοικίας
– Η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων

Πολλά έσοδα το κράτος τα προσδοκά από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και μάλιστα μελετάται να καταργούνται όλες ανεξαιρέτως οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ .Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μια νέα αύξηση στους φόρους ακίνητης περιουσίας (αυτούς που αδυνατούν επί δύο χρόνια να εισπράξουν) με παράλληλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Παραδείγματα:

-Ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο (μεικτά) που έχει ένα δάνειο κατοικία και πληρώνει 5.000 ευρώ το χρόνο, θα χάσει άμεσα 1.000 ευρώ φοροαπαλλαγή.
-Παράλληλα με τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ η αύξηση του φόρου θα είναι 700 ευρώ, ενώ ανάλογη αύξηση θα έχει και με την επιβολή έκτακτης εισφοράς από τις 5.000 ευρώ και πάνω (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ)
-Αν ο παραπάνω φορολογούμενος έχει και ασφάλιστρα περί τα 1.500 ευρώ το χρόνο, θα πρέπει με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών να ξεχάσει άλλα 240 ευρώ.
-Ας υποθέσουμε ότι ο φορολογούμενος (άσχετα από το εισόδημά του) πληρώνει ένα ενοίκιο 400 ευρώ το μήνα. Η φοροαπαλλαγή του, περίπου 270 ευρώ, εξανεμίζεται και απλά προστίθεται στη φορολόγηση, άρα θα πρέπει να αφαιρεθεί και αυτή απ’ το εισόδημα.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο παραπάνω φορολογούμενος ξεκινάει με μια απώλεια από 1.900 ως και 2.000 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται αύξηση των κριτηρίων για τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος κατά 60% των ελευθέρων επαγγελματιών.

Παράλληλα μελετάται να αυξηθούν ο φόρος καπνού, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας

Διαβάστε επίσης:
Έλεος! Θέλουν να βάλουν εισφορά σε εισοδήματα 450ευρώ/μήνα!

Κόβονται φοροαπαλλαγές, αλλάζει η φορολογία ακινήτων

Κόβονται οι φοροαπαλλαγές με βάση το εισόδημα και την περιουσία – Τέλος οι φοροαπαλλαγές και για δαπάνες

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε